Waarom spreken we van het reinigende bloed van Christus.

Dat is vaak wat mij gevraagd wordt. Het is nogal creepy je te laten reinigen door bloed, het lijkt op iets occults. Maar dat was het niet. Dus waarom zou het bloed van Jezus je moeten reinigen. Er zijn hele studie gehouden erover, maar ik wil het kort proberen toe te lichten. Het is belangrijk dat je de Bijbel erop na slaat. Dus pak deze er maar bij.

Oude testament.
Het verhaal gaat terug tot in het oude testament.
Het word beschreven in Exodus 12 vers 1-7

De HEERE zei tegen Mozes en tegen Aäron in het land Egypte:
Deze maand zal voor u het begin van de maanden zijn. Hij zal voor u de eerste zijn van de maanden van het jaar.
Spreek tot heel de gemeenschap van Israël: Op de tiende dag van deze maand moet ieder voor zich een lam per familie nemen, een lam per gezin.
Maar als het gezin te klein is voor een lam, dan moet hij er samen met de buurman, die het dichtst bij zijn gezin woont, één nemen, overeenkomstig het aantal personen. U moet bij het lam rekening houden met wat ieder eten kan.
U moet een lam zonder enig gebrek hebben, een mannetje van een jaar oud. U moet het van de schapen of van de geiten nemen.
U moet het in bewaring houden tot de veertiende dag van deze maand, en heel de verzamelde gemeenschap van Israël zal het slachten tegen het vallen van de avond.
En zij zullen van het bloed nemen en het aan de beide deurposten strijken en aan de bovendorpel, aan de huizen waarin zij het eten zullen.


Een volkomen lam.
Op de tiende van de maand moest ieder huisgezin één volkomen lam nemen. Er mocht geen gebrek aan zijn en het moest een mannetjes lam van één jaar oud zijn, in de kracht van zijn leven. Welk een mooi beeld van het Lam wat komen zou. Jezus, Christus de Zone Gods die genoemd wordt het Lam Gods, Hij die openbaar kwam in de kracht van Zijn leven en aan wie geen gebrek was. Geen zondige gedachte is ooit in Zijn hoofd omgegaan, geen zondige woorden zijn uit Zijn mond gekomen, geen kwade handelingen heeft Hij verricht. Hij was volkomen, zachtmoedig en onschuldig als een lam.

Dit lam moest vier dagen lang afgezonderd worden van de kudde. En tussen de twee avonden, dat is tussen drie uur 's middags en zes uur 's avonds moest het geslacht worden. Jezus Christus die afgezonderd was als de Zaligmaker, deed Zijn intocht in Jeruzalem en vier dagen daarna werd hij gekruisigd en stierf tussen de twee avonden. Het lam moest geslacht worden en aan het vuur gebraden worden. Zo moest de Christus geslacht worden onder het vuur van Gods toorn. Geen been mocht van het lam gebroken worden en zo mocht van Christus geen been gebroken worden (Joh. 19:36).

Het bloed van het geslachte lam moest genomen worden en aan de beide zijposten en aan de bovendorpel van de woningdeur gestreken worden. Het bloed van de verzoening moet persoonlijk aan ons ziel worden toegepast. Daarna moesten zij in die nacht het vlees eten met ongezuurde broden en met bittere saus. Het lam moest gegeten worden, zij moesten één worden met dat lam. Zo moeten wij één zijn met het Lam Gods dat de zonde der wereld wegneemt, wij worden één door het geloof. En zoals wij kracht krijgen uit ons eten zo putten wij onze kracht uit het Lam Gods.

Offeren
Het offeren van lammeren speelde een zeer belangrijke rol in het Joodse religieuze leven en in hun systeem van offergaven.
Het doden van het Pesachlam en het aanbrengen van het bloed op de deurstijlen, zorgde ervoor dat de engel des doods de mensen met dat “merkteken” zou overslaan. Dit kunnen we lezen in Exodus 12:12-13

Want Ik zal in deze nacht door het land Egypte trekken en alle eerstgeborenen in het land Egypte treffen, van de mensen tot het vee. En Ik zal aan al de goden van de Egyptenaren strafgerichten voltrekken, Ik, de HEERE.
En het bloed zal u tot een teken zijn aan de huizen waarin u verblijft. Als Ik het bloed zie, zal Ik u voorbijgaan en er zal geen plaag onder u zijn die verderf teweegbrengt, als Ik het land Egypte zal treffen.

Dit offerlam in het oude testament, vindt je terug in het nieuwe testament. Om onze zonden weg te nemen, moet er weer een lam geofferd worden, dit keer in de persoon van Jezus Christus. Hij is het volmaakt lam, die geofferd gaat worden, als vergeving van de zonden voor de mens.



Door zijn kruising gaf Jezus zijn leven en zijn bloed werd uitgestort. Hierdoor zouden wij Zijn leven ontvangen.  Het avondmaal, waar de wij symbool staat voor Zijn bloed, is ook dat beeld.



Wat doet het reinigende bloed voor jou? 
Zoek deze Bijbelteksten eens op.(bron: Creatov.nl)

  1. Het vergeeft zonden (Matt. 26:28).
  2. Het geeft leven aan wie het drinkt (Joh 6:53).
  3. Het zorgt ervoor dat we in Jezus blijven en Hij in ons (Joh 6:56).
  4. Jezus heeft met zijn bloed de kerk gekocht en verworven (hand 20:28).
  5. Het is het middel van verzoening voor wie gelooft (Rom. 3:25).
  6. Het rechtvaardigt ons en redt ons van het oordeel (Rom. 5:9).
  7. Het bevrijdt ons (Efe. 1:7; 1 Pet. 1:18-19; Open. 5:9).
  8. Het brengt hen die ver van God vandaan waren weer dichtbij Hem (Efe. 2:13).
  9. Het brengt de vergeving van zonde (Kol. 1:14).
  10. Het brengt vrede en verzoening met God (Kol. 1:20).
  11. Met Zijn bloed heeft Jezus eeuwige verlossing voor ons verworven (Heb. 9:12).
  12. Het reinigt ons geweten van daden die tot de dood leiden zodat we de levende God kunnen dienen (Heb. 9:14).
  13. Door het bloed kunnen we vol vertrouwen het hemelse heiligdom binnengaan (Heb. 10:19).
  14. Het spreekt krachtiger dan het bloed van Abel (Heb. 12:24).
  15. Het heiligt ons (Heb. 13:12).
  16. Het rust ons toe om al het goede te doen (Heb. 13:20-21).
  17. Het reinigt ons van alle zonden (1 John 1:7).
  18. Het getuigt op deze aarde samen met de Geest en het water (1 John 5:8).
  19. Door het bloed zijn wij gewassen (Open. 1:5; 7:14).
  20. Door het bloed zullen we de aanklager van de broeders overwinnen (Open. 12:11).
Bloed is leven.
Het bloed staat symbool voor het leven. In Leviticus 17:11 kunnen we dat ook vinden.

Want het leven van het vlees is in het bloed, en Ik heb dat Zelf voor u op het altaar gegeven om voor uw leven verzoening te doen. Want het is het bloed dat door middel van het leven verzoening bewerkt.

Dus Jezus gaf zijn leven en zijn bloed, opdat wij, mensen, Zijn leven zouden ontVangen.

Daarom zul in vele samenkomsten horen: " We stellen alles onder het bloed van het Lam", " Het bloed over ...naam ...". 

En tijdens het avond maal "Evenzo nam Hij ook de drinkbeker, na het gebruiken van de maaltijd, en zei: Deze drinkbeker is het nieuwe verbond in Mijn bloed. Doe dat, zo dikwijls als u die drinkt, tot Mijn gedachtenis."

Is dan het bloed eng, nee, het heeft een betekenis, de betekenis dat jij en ik gereinigd zijn van onze zonden in Christus