Tabernakel (3a) - De kandelaar

In het Heilige vinden we een aantal voorwerpen. In het Heilige bevinden zich:Deze voorwerpen hebben allemaal een betekenis. In deze blog en nog komen gaan we de betekenis uitleggen van alle onderdelen die zich in het Heilige en het Heilige der Heiligen bevinden.


Welke onderdelen bevinden zich in het heilige.
  • de gouden Kandelaar
  • de gouden Tafel met Toonbroden
  • het gouden Reukofferaltaar.
De gouden Kandelaar
De gouden Kandelaar verwijst naar de gemeenschap met de Heilige Geest door een vruchtbare getuige van Jezus te zijn en in reinheid elke verzoeking te doorstaan. 
De kandelaar heeft 7 lampen. Gemaakt uit louter goud, gesmeed uit 1 stuk goudGoud verwijst naar de Heilige Geest. Loutering duidt op reiniging door lijden. 
De Kandelaar verwijst naar ook kinderen Gods. De schacht en de armen van de Kandelaar verwijzen naar Jezus en de gemeenten die in Hem zijn gegrondvest. De versieringen van de Kandelaar. Deze wijzen op voortdurende vruchtdracht. 
Er worden ons geen afmetingen van grootte, hoogte of breedte gegeven, wel de hoofdstructuur en de ‘versiering’ (bloemkelken) eraan. De kandelaar bestond uit drie onderdelen: een voetstuk, de schacht (middelste arm) met de zes daaruit ontspringende armen, en de zeven lampen die erop stonden. Over het voetstuk wordt verder niets vermeld.
De schacht en de armen van de Kandelaar.
Deze verwijzen naar Jezus en de gemeenten die in Hem zijn gegrondvest. De versieringen van de Kandelaar. Deze wijzen op voortdurende vruchtdracht. 
De middelste arm wordt eveneens ‘kandelaar’ genoemd. Uit deze kandelaar ontsprongen aan weerzijden weer drie armen, waardoor het geheel een zevenarmige kandelaar was. De middelste arm had vier bloemkelken, met knop en bloesem, in de vorm van amandelbloesem. De zes andere armen hadden er elk drie. Tweeëntwintig bloemkelken, met knop en bloesem, in totaal.

De zeven lampen van de Kandelaar.
Deze typeren de Heilige Geest, Die in Zijn volheid op Jezus was gelegd. Het licht van de Kandelaar moet voortdurend schijnen Opdat er geen (geestelijke) duisternis zal heersen. 
Op elke arm was een gouden olielamp bevestigd, bestaande uit een snuiter en een bakje. Deze moesten zó neergezet worden dat ze het licht naar voren lieten vallen. De olie welke in de olielamp zit doet het licht oplichten.
De geestelijke betekenis van de Kandelaar.Jezus is het Licht der wereld en noemt ook ons het licht der wereld. Deze typeren de Heilige Geest, Die in Zijn volheid op Jezus was gelegd. Het licht van de Kandelaar moet voortdurend schijnen. Opdat er geen (geestelijke) duisternis zal heersen. 

Matth 5:14
U bent het licht van de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen zijn.

Joh 12:36
Zolang u het licht hebt, geloof in het licht, opdat u kinderen van het licht mag zijn. Deze dingen sprak Jezus. En Hij ging weg en verborg Zich voor hen.


De gereedschappen bij de Kandelaar
Deze wijzen op de noodzakelijke reinigingen én op het doven van het Licht van de Heilige Geest. 

De gereedschappen die bij de Kandelaar behoorden, waren de snuiters en de blusvaten. 
In Ex. 25:38 lezen we het volgende: "Zowel de bijbehorende snuiters als de bijbehorende vuurschalen moeten van zuiver goud zijn."
Gaan we verder lezen dan komen we in Ex 37:23 het volgende tegen: "Hij maakte er de zeven bijbehorende lampen voor; zowel de bijbehorende snuiters als de bijbehorende vuurschalen waren van zuiver goud."

Deze soorten gereedschappen verwijzen naar twee processen (één positief en één negatief.

Positief
De snuiters waren een soort tangetjes en werden gebruikt om de pitten van de zeven lampen van de Kandelaar te reinigen. Na de reiniging brandden de lichten uiteraard helderder. Het is niet zo moeilijk om hier de geestelijke betekenis van te verstaan.

De pit van de lamp verwijst naar ons eigen IK. De reinigingen van onze harten en van onze levens doen ons dus allereerst meer voor Jezus schijnen. Het geschiedt door de reinigingen door Jezus’ Bloed en Zijn Woord, maar ook door de hoop op Zijn Wederkomst, dat wij onze lichten vreugdevol helderder voor Jezus laten schijnen.

Maar de reinigingen maken ons ook vruchtbaarder in ons geestelijk leven, zoals we kunnen lezen in Jezus’ woorden over de ware wijnstok en de ranken in Joh. 15:1-17.

De blusvaten waren uiteraard bestemd om de vlammen (tijdelijk) te doven, zodat de pitten van de zeven lampen gereinigd konden worden en/of olie kon worden bijgevuld. Niet alle pitten worden gelijk gedoofd. 

Maar het is wel nodig voor reiniging. 


Negatief.
Helaas komt het ook voor dat soms het Licht van de Heilige Geest totaal uitgedoofd wordt. Dan is dat weer het negatieve proces. 

Ik denk dat het prille begin van dit proces een bepaalde geestelijke zelfgenoegzaamheid, moeheid of misschien zelfs sleur is, waarin wij door onze manier van leven het Licht van Jezus niet meer op z’n helderst verspreiden.
Nadat wij ná onze bekering, wedergeboorte en zelfs de vervulling met de Heilige Geest eerst zo vurig waren, begint er nu een zekere sleur op te treden. We ontdekken dat het volgen van Jezus niet alleen maar “hosannah” is, maar ook uit beproevingen in de dorre woestijn bestaat. 

En dan moet je terug naar de eerste liefde.


Olie
Slechts de allerhoogste kwaliteit olijfolie was geschikt voor de Kandelaar. De olie is nodig om de kandelaar te laten branden. In Lev. 24:2 vinden we het volgende: “Gebied de Israëlieten dat zij zuivere olie, uit gestoten olijven, naar u toe brengen voor het licht, om voortdurend een lamp te laten branden.”
Waarom olijfolie?
Vanwege de onbegrensde levenskracht! Zelfs nu in 2007 groeien er nog olijfbomen, die in de tijd dat Jezus op de aarde wandelde reeds moeten zijn geplant. Bomen dus van duizenden jaren oud.

Vanwege de vruchtdracht tot in de hoge ouderdom, hetwelk zeker Gods goedkeuring wegdraagt! Ps. 92:15 zegt hierover: "In de ouderdom zullen zij nog vruchten dragen,zij zullen fris en groen zijn,"

Vanwege de hoge waarde! De olijfolie fungeerde ook als betaalmiddel (1 Kon. 5:11).
Omdat de olijf een teken van leven is! De bladeren vallen niet af. Omdat de edele olijf verwijst naar het door God uitverkoren volk Israël! Want uit dit volk zou Jezus de Verlosser der wereld worden geboren.

Kijk maar eens in Deut 8:8, "een land met tarwe en gerst, wijnstokken, vijgenbomen en granaatappels; een land met olierijke olijfbomen en honing".

Jer. 11:16 zegt ons het volgende: "Een bladerrijke olijfboom, met welgevormde vruchten,
had de HEERE u als naam gegeven."

Dan Hag. 2:19: 
"Let toch aandachtig op, vanaf deze dag en daarna, vanaf de vierentwintigste. dag van de negende maand, vanaf de dag dat de tempel van de HEERE gegrondvest is; let aandachtig op wat er gebeurde."

Romeinen 11:17-18
"Als nu enige van die takken afgerukt zijn, en u, die een wilde olijfboom bent, in hun plaats bent geënt en mede deel hebt gekregen aan de wortel en de vettigheid van de olijfboom, beroem u dan niet tegenover de takken. En als u zich beroemt: U draagt de wortel niet, maar de wortel u."

Romeinen 11:24
Want als u afgehouwen bent uit de olijfboom die van nature wild was, en tegen de natuur in op de tamme olijfboom geënt bent, hoeveel te meer zullen zij die natuurlijke takken zijn, geënt worden op hun eigen olijfboom.

Ter overweging
Ook wij christenen moeten het licht in de wereld zijn. De Bijbel is de olie het licht laat branden door ons heen. We zien dat de allerhoogste kwaliteit nodig is, om te kunnen branden. Daarom is het zo belangrijk dat christenen de Bijbel dagelijks lezen, om zo te kunnen blijven licht geven. En denk er aan als je merkt dat je licht steeds minder gaat branden, ga dan terug naar je eerste liefde.