Drie keer stilzwijgen van Jezus (1) - Waarom

Drie keer stilzwijgen van Jezus
We kennen de 7 kruiswoorden van Jezus, minder bekend is het 3x stilzwijgen van Jezus. Dit driedubbel stilzwijgen is zeker waard om te onderzoeken en te overdenken. Let op het getal 3, het Goddelijk getal.





Deze overdenking heb ik gemaakt in verband met de lijdenstijd rond pasen, maar ook uit nieuwsgierigheid, n.a.v. een preek van Ds. Malgo, over "Een wonderlijke toekomst van Israel" ( zie de website van de Schuilplaats in Enschede).
Ds. Malgo sprak daar over het zwijgen van Jezus, het zwijgen van Golgotha, het zwijgen jegens ons, en ook jegens Israel.

Wanneer zweeg Jezus in de Bijbel.
 Jezus  zweeg voor…

…Sanhedrin (de Hoge Raad), we lezen dit in Matt 26: 62 en 63 (HSV)
En de hogepriester stond op en zei tegen Hem: Antwoordt U niets? Wat getuigen dezen tegen U?
Maar Jezus zweeg. En de hogepriester antwoordde Hem: Ik bezweer U bij de levende God, dat U ons zegt of U de Christus bent, de Zoon van God.

Hier was Jezus zwijgen ten diepste  spreken. Door te zwijgen dwong Hij de hogepriester , Kajafas, te spreken. Waarom, zodat de hogepriester met argumenten zou komen wat hij echt van Jezus vond. Het was als een spiegel, voorgehouden aan de hoge priester. Het stelde de hogepriester van Israel voor een keuze. Een kans om Jezus vrij te pleiten bij gebrek aan bewijs. Maar dat deed hij niet. Hij veroordeelde Jezus niet om wat Hij had gedaan, maar om wie hij was.

…Herodes, Luk 23:9 (HSV)
En hij ondervroeg Hem met veel woorden, maar Hij antwoordde hem niets.

Hier was het eigenlijk niet ingaan op de afschuwelijke en belachelijke dingen die over Hem werden gezegd.

…Pontius Pilatus, Marc 15:5 (NBV)
Maar Jezus antwoordde helemaal niets meer, zodat Pilatus zich verwonderde.

Pilatus verwonderde zich omdat hij dit bij andere misdadigers niet gewoon was, omdat zij zich eerder teveel dan te weinig plegen te verantwoorden.

Maar waarom zweeg Jezus eigenlijk?
Dat is best interessant om eens verder te onderzoeken.
Ik heb eens rond gekeken op internet, en veel is er niet over te vinden. Wel over de 7 kruiswoorden maar niet over het 3 keer zwijgen.

Totdat ik een oude preek vond uit 1725 van Ds. J.J. Rambach predikant te Halle en Jena (±1725) in de tijd van Luther.
De preek is geschreven in oud Hollands, maar ik de komende tijd wil ik deze verder onderzoeken en toetsen aan de schriften.
Of wel, dit gedeelte word vervolgd.