Drie keer stilzwijgen van Jezus (5) - Hij was een voorbeeld.

Door het stil zwijgen was Jezus een voorbeeld. Waarom was Jezus hierin het voorbeeld?
Dat zal ik proberen uit te leggen. De Here heeft mij deze woorden laten optekenen.










Stille zachtmoedigheid
Jezus toont aan hoe men vernedering en onrecht verdragen moet. Zeker als dat door anderen wordt aangedaan, overheid, mensen, wie dan ook.

Stille ootmoedigheid
Jezus leert hier zijn volgelingen, dat als de eer en achting word geraakt, men dicht bij Jezus moet blijven, en niet een mening direct moeten gaan geven als er iets niet bevalt. Zowel mondeling als schriftelijk. Maar Hij leert ook dat je best een eigen mening mag hebben. Maar dat in juiste woorden moeten doorgeven. 
Jezus leert ons ook, dat we als christenen altijd bekritiseert zullen worden, en dat we met dat gegeven altijd aan het Kruis mogen knielen.

Stille overgeving van Zijn zaak aan God.
Een zachtmoedige en stille geest is kostbaar voor God. "...maar uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God."lezen we in 1Petr.3:4 (HSV)"

Want Hij woont niet in het vuur, in de aardbeving en in een stormwind, maar in het suizen van een zachte stilte. Zie  (1 Kon.19:12) of in stilheid in Sion (Psalm 62:2; Psalm 65:2).

1Kon.19:12 Op de aardbeving volgde een vuur, maar de HEERE was ook niet in het vuur. En na het vuur kwam het suizen van een zachte stilte.

Ps.62:2 Zeker, mijn ziel is stil voor God; van Hem is mijn heil.
Ps.65:2 De lofzang is in stilte tot U, o God, in Sion; aan U zal de gelofte nagekomen worden.

Goddelijke wijsheid.
Doordat Jezus leert om wanneer de tijd daar is, te spreken, maar ook te zwijgen. Te spreken wanneer men wil belijden en te zwijgen wanneer men zal lijden.
Jezus leert ook op welke wijze wij anderen zonder woorden zullen overtuigen Hem te volgen. Hoe wij de waarheid niet zullen achterhouden. Gods woord niet laten bespotten, niet verbitterd zullen reageren, en Gods Woord aan nieuwsgierigen zullen laten horen.

Tot slot, het zwijgen is een van de krachtigste wapenen die we als christenen bezitten. Alleen door zwijgen, kun je woorden ontlokken van de tegenstander. Het is niet dat we niet willen, het is een Goddelijke wijsheid om af en toe te zwijgen.