De tabernakel (3b) - De toonbroden

Het volgende voorwerp wat we tegen komen in het Heilige zijn de Toonbroden.
Ook deze hebben een diepere betekenis welk ik zal uitleggen.

Toonbroden
De gouden Tafel der Toonbroden verwijst naar de gemeenschap via het Woord met Jezus, de Zoon van God. Het verwijst ook naar het heilig Avondmaal.

“Toonbrood”is in het Hebreeuws “lechem” ( Mxl ) en het betekent gewoon “brood”. De toevoeging “toon”(-brood) is dus een eigen aanvulling van de vertaler van de Statenvertaling, wellicht omdat het brood voor het aangezicht van God lag (Ex. 25:30) en dus als het ware aan Hem werd getoond. 

Waarop duidt dat brood? Deze vraag zal voor bijbelgetrouwe kinderen Gods niet zo moeilijk zijn. Het Brood is Jezus, Gods Zoon.

We vinden dat onder andere in Joh 6:32-35
Jezus dan zei tegen hen: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Niet Mozes heeft u het brood uit de hemel gegeven, maar Mijn Vader geeft u het ware brood uit de hemel.
Want het brood van God is Hij Die uit de hemel neerdaalt en aan de wereld het leven geeft.
Zij zeiden dan tegen Hem: Heere, geef ons altijd dat brood.

En dan komt het belangrijkste. En Jezus zei tegen hen: Ik ben het Brood des levens; wie tot Mij komt, zal beslist geen honger hebben, en wie in Mij gelooft, zal nooit meer dorst hebben. 

Jezus, het Brood des levens, moest dienen als voedsel, als Brood voor verloren zondaren. 

12 broden in rijden van 6.Twaalf broden lagen in twee rijen, stuk voor stuk uitgestald voor God en elke sabbatdag werden er verse broden neergelegd.

Elke week werd dus afgesloten met aan God te tonen wat in die week het product van het Manna was. Per week toonde de tafel hoeveel er in die week van het Manna in het volk Israël was uitgewerkt. 

Ook de tafel is een beeld van de Here Jezus, zoals alle andere voorwerpen in het heiligdom. Wekelijks toont de Here Jezus aan de Vader hoeveel er in die week van Hem in zijn volgelingen is uitgewerkt. Als de broden een week lang aan God waren getoond, mochten de priesters ze eten op een heilige plaats. Allerheiligst was het voor hen. De priesters mochten proeven wat God had geproefd, zij mochten iets proeven van het welbehagen dat God proefde als zijn Zoon in mensen zichtbaar werd. 

Daarom kan iemand als Paulus daar ook zo’n genoegen in hebben en daar alles voor over hebben: 

"Ik doorsta opnieuw weeën voor u, totdat Christus in u gestalte verkregen heeft."

Ook voor zijn eigen leven is zijn vurig verlangen dat Christus zal worden grootgemaakt in zijn lichaam, 

"want het leven is mij Christus"

God verlangt ernaar dat Christus elke dag meer gestalte in ons krijgt, Hij wil elke week meer van Christus in ons zien. Hoe belangrijk is het daarom dat wij leren om ons te voeden met Hem.

Hoe ziet onze tafel eruit? 
Hoe voller de tafel van de toonbroden met wat anders, hoe minder plaats voor de toonbroden zelf, hoe minder plek voor God. We kunnen roemen in het aantal werken wat we doen voor God, maar kunnen we ook roemen voor de momenten van stilte voor God?


Mijn tafel moet leeg worden en alleen dat mag erop staan wat God wil dat er op moet staan. Al het overige is ballast en staat in de weg.
Het kost energie, en Zijn Woord kan nooit tot je spreken.

Het is net de mobiele telefoon, hoe meer apps er open staan, hoe meer energie het kost, hoe sneller de batterij leeg raakt.

Blijf je voeden
Ik heb in een vorige blog ook al genoemd. De Bijbel is de spiegel van ons. We moeten erin lezen en blijven lezen. 

Allereerst moeten we geestelijke strijd leveren om het Brood des Levens tot ons te nemen. Wie ‘s morgens of ‘s avonds snel even een paar verzen of een hoofdstuk uit de bijbel leest, eet beslist niet van het Woord. Zulk een persoon wordt zeker niet gevoed tot verzadiging!

Ieder die dus het heiligdom is binnengegaan en bij het licht van de kandelaar de toonbroden ziet, weet hoe belangrijk het is om je dagelijks met dat hemelse brood te voeden. Maar hoe voller de tafel hoe minder plaats voor de toonbroden.
Jezus zegt ook wie mij eet zal leven.
Daarom moet je niet altijd bezig zijn, een wijze les voor mij geweest, maar zitten aan de voeten  van Jezus, de beste plaats om geestelijk gevoed te worden. Denk aan Maria die plaats nam aan de voeten van Jezus, denk aan Martha (mij) die alleen maar druk was met andere dingen. Om het Jezus zo comfortable te mogen maken.
De beste plaats om je te voeden is in rust aan de voeten van Jezus