Hemelse rechtbank (3) - De boekrollen

Mijn zoektocht gaat voort in deze serie. En nu wil ik het gaan hebben over de boeken of boekrollen in de hemel.
Er zijn boeken in de hemel welke over ons geschreven zijn. Daniel laat ons zien dat er in de hemel eerst de boeken worden geopend voor dat de rechtbank aanvangt.

In Daniel 7 vers 10 lezen we het volgende: “en rivier van vuur stroomde en ging voor Zijn aangezicht uit. Duizendmaal duizenden dienden Hem en tienduizendmaal tienduizenden stonden voor Zijn aangezicht. Het gerechtshof hield zitting en de boeken werden geopend.”

Boeken, boekrollen
Maar over welke boeken, boekrollen, hebben we het dan? Psalm 139 zegt ons dat idereen een boek heeft. “Uw ogen hebben mijn ongevormd begin gezien, en zij alle werden in Uw boek beschreven, de dagen dat zij gevormd werden, toen er nog niet één van hen bestond.”

Wij hebben dus een persoonlijk boek, waarin de plannen staan die God voor ons heeft, en waartoe wij bestemd zijn in Zijn Koninkrijk. De vraag die dan rijst is: “Is onze levenswijze in overeenstemming met dat wat in dat boek staat?”

Want niet iedereen leeft echter in overeenstemming met datgene wat in de raadsvergaderingen van de Heer besloten is en opgetekend is in het boek. We hoeven het niet te doen, maar het is wel onze opdracht. We hebben de taak om dit te volbrengen en zullen in de hemel hier over geoordeeld worden.

Ook Jezus had een boek zoals we kunnen lezen in Hebreeën 10:7, “Toen zei Ik: Zie, Ik kom – in de boekrol is over Mij geschreven – om Uw wil te doen, o God.”

Maar het zijn niet alleen boeken over individuen, maar ook over bedrijven, gemeenten, bedieningen. Maar ook over natien. Lees maar eens Openbaringen 10:8-11

Waar komen deze boeken vandaan?
Deze zijn ontstaan door de ‘raad’ van de Heer. Het Hebreeuwse woord voor raad is sod.  Het betekent een raadsvergadering waarin men overlegt of raad vraagt. Het kan ook een geheime bijeenkomst inhouden. Sod is weer afgeleid van het Hebreeuwse woord yasad, dit betekent bij elkaar komen om overleg te voeren en raad te vragen. (Bron: Hemelse rechtbanken).

Er zijn een aantal Bijbel gedeeltes waar dit in naar voren komt.

Jeremia 23:18
Want wie heeft in de raad van de HEERE gestaan, en Zijn woord gezien en gehoord,
wie heeft op Zijn woord acht geslagen en ernaar geluisterd?

Genesis 1:26
En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en laten zij heersen over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht, over het vee, over heel de aarde en over al de kruipende dieren die over de aarde kruipen!

Hierboven staat dat God zei: “Laten wij”. Er waren dus meerderen aanwezig tijdens die hemelse raadsvergaderig.

Waarom eigenlijk?
Kijkend naar het waarom deze boeken er zijn en hoe we achterhalen kunnen welke intenties God met ons leven heeft, en dan ons daarin kunnen ontwikkelen, kunnen we lezen in Romeinen 8:29-30.

Want hen die Hij van tevoren gekend heeft, heeft Hij er ook van tevoren toe bestemd om aan het beeld van Zijn Zoon gelijkvormig te zijn, opdat Hij de Eerstgeborene zou zijn onder vele broeders.
En hen die Hij er van tevoren toe bestemd heeft, die heeft Hij ook geroepen, en hen die Hij geroepen heeft, die heeft Hij ook gerechtvaardigd, en hen die Hij gerechtvaardigd heeft, die heeft Hij ook verheerlijkt.

Paulus beschijft daarin 5 stappen.
  1. Voorkennis
  2. Voorbestemd 
  3. Geroepen
  4. Gerechtvaardigt
  5. Verheerlijkt.
Om in de hemelse rechtbanken te kunnen procederen, moeten we deze 5 fasen begrijpen.
Later zal ik er meer over schrijven, omdat dat een grondige studie vereist. Dus voor dit artikel laat ik het hierbij.


(Meer informatie: Procederen in de Hemelse rechtbanken - Robert Henderson)