Tabernakel (3) - Het Heilige

Na het wasvat, komen we de tent tegen, de Tabernakel. Waar je voor staat is de ingang tot het Heiligdom Het Heiligdom bestaat uit 2 ruimtes, het Heilige en, gescheiden door weer een deur, het Heilige der Heiligen. 


Ook hier moeten we door een deur gaan. En dan staan we in de eerste ruimte, het Heilige.


Hierboven vind je een maquette van het Heiligdom. Aan de linkerzijde bevind zich het Heilige, waar we nu over spreken, aan de rechterkant het Heilige der Heilige met de Ark.

Beidde ruimtes zijn afgescheiden door een deur.

De deur, de poort waar je door moet gaan, staat voor onze ervaring met de Geest van Jezus Christus in:
  1. De wedergeboorte uit God.
  2. De doop in de Geest van God en in Zijn vuur.
De ingang had dezelfde kleuren als de poort van de voorhof en het gordijn naar het allerheiligste. Deze kleuren spreken van de Heer Jezus Christus, zo- als we eerder zagen bij de poort van de voorhof. Dat is ook hier zo, en eveneens bij het voorhangsel van het allerheiligste. Hij is de enige deur tot God.

De kleden die de tent overspannen, hebben ook een speciale betekenis. Daarover later meer. Maar het is duidelijk dat wat er in de tabernakel zich bevind, pas te zien is als je naar binnen bent gegaan.

De bouw nader bekeken.
We beginnen met de berderen (planken) en de richelen (ex.26 : 15 - 25 en 26 - 30)


 De Israëlitische tabernakel was opgebouwd uit staande berderen van sittimhout. 
Hout stelt in de bijbel het vlees voor - ezechiël 15 : 2. En dit sittimhout moest overdekt worden met goud, het welk een symbool is van kinderen Gods, die met de heilige geest vervuld moeten zijn.

De lengte van een berd was 10 ellen en de breedte 1½ el. Elke berd had twee houvasten.
En de ene berd was aansluitend aan de andere. Het aantal berderen aan de zuidzijde was twintig, aan de noordzijde eveneens twintig, en aan de westzijde zes, verder waren er nog twee hoek-berderen.

Elke berd nu stond weer op twee voeten van zilver. Dus veertig aan de noordzijde, veertig aan de zuidzijde en zestien aan de westzijde.
Aan elke zijde waren vijf richelen. En de middelste richel was midden aan de berderen, doorschietende van het ene einde tot het andere einde.
Zowel de berderen als de richelen moesten met goud overtrokken worden. En de ringen waren van goud. De tabernakel moest dan worden opgericht naar zijn wijze, die Mozes op de berg getoond

Berderen zijn de lossen planken in het heiligdom en in het Aller Heiligdom van hout gemaakt overtrokken met goud en staande elk op een zilveren voetje. 
De richelen gaven versteviging aan de berderen. 5 richelen per muur van berderen.

De geestelijke betekenis van de berderen
De berderen zijn een symbool van de kinderen Gods, die verlossing vonden in het bloed van Christus in het tijdvak, ná de eerste pinksterdag - hand. 2. Zij vormen een heiligdom en tenslotte : een allerheiligdom !! Er is namelijk geen andere woonstede van God op aarde dan zijn tempel van levende stenen, dat zijn de kinderen van God op aarde. Zij vormen de enige en hoogste vorm van de woonstede van God !! God heeft geen welbehagen in een andere tempel !! 

Nadat Jezus Christus op aarde is gekomen en daar voor ons is gekruisigd, zijn alle voorafgaande schaduwbeelden komen te vervallen, namelijk de tabernakel en de tempel.
En de Heere heeft de kinderen Gods als zijn woonstede gekozen. Zij vormen als levende stenen tezamen de woonstede Gods in de geest, Gods tempel op aarde - 1 kor.3:16 : 6:19;
2 kor.6:16 ; ef.2:2o-22 ; hebr.3:6 ; 1 petr.2:5.

Wij merken dan op, dat de berderen van sittimhout waren. Hout stelt in de bijbel het vlees voor - ezechiël 15 : 2. En dit sittimhout moest overdekt worden met goud, het welk een symbool is van kinderen Gods, die met de heilige geest vervuld moeten zijn.
Waarlijk !!! De woonstede Gods, de tempel van de levende God, moet worden gevormd door met de heilige geest vervulde kinderen Gods !!!
Overal waar sprake is van sittimhout bij de verschillende objecten van de tabernakel, zien wij, dat dit hout overdekt is met goud of met koper. Dit betekent dat het vlees of onder de heilige geest óf onder de vloek van God staat. Laten wij dan zorg dragen, dat wij vervuld worden en blijven met de heiige geest, opdat Onze vlezelijke begeerten bij voortduring staan onder de controle van de heilige Geest.


Nu gaan we het Heilge binnen, en daar komen de we volgende dingen tegen.

Kandelaar
In het Heiligdom, wacht ons de kandelaar, de tafel met toonbroden en het reukofferaltaar.

Het Heiligdom verwijst in geestelijke zin naar onze heiligmaking. De drie objecten in dit Heiligdom verwijzen naar de drie aspecten, die niet los te denken zijn van onze heiligmaking.

Tafel der toonbroden
Zo verwijst de gouden Tafel der Toonbroden naar onze gemeenschap met Jezus, het Woord van God, Die als levend Brood uit de hemel neerdaalde.

De gouden Kandelaar verwijst naar onze lichtverspreiding (ons getuigenisleven) en onze vruchtdracht voor Jezus.

Wierook altaar
Het derde object, het gouden Wierookaltaar, verwijst naar ons gebedsleven. Op dit altaar werden immers continue specerijen verbrand, opdat hun aangename geur de troon van God in de hemel zou bereiken.


God had voorgeschreven dat het wierookaltaar vlák voor het Voorhangsel, de toegang tot het Allerheiligdom waar Hij troonde, moest worden geplaatst. Het wierookaltaar is daarmee dan ook op voorhand één van de belangrijkste objecten in de Tabernakel.