Hemelvaart, een ondergeschoven dag

Hemelvaart wordt doorgaans niet gezien als een bijzondere dag. Het is verborgen, gestopt, verstopt, tussen Pasen Pinksteren. Vaak een dag om er op uit te trekken, met de fiets of als het regent naar de woonboulevard.
Maar eigenlijk is Hemelvaart best erg belangrijk. Weet u, het vormt een brug tussen Pasen en Pinksteren.

In deze blog gaat u lezen:
  • Waarom Hemelvaart
  • Wat heeft het ons gebracht
  • Hoe passen we het toe in ons leven
Iedere christen weet ook wel dat Jezus na Zijn opstanding is opgevaren naar de hemel. Toch is zijn hemelvaart misschien wel het meest verwaarloosde item binnen de kerk. Er wordt vaak minder over de hemelvaart gesproken dan over de andere feiten uit het leven van Jezus. Deze blog is geschreven n.a.v. preek van Frans Kock tijdens de dienst van de Bovenzaal in Vriezenveen. 
Dit artikel is bedoeld als start van uw zoektocht, ga maar eens verder lezen en zoeken in de Bijbel, dan zul je heel veel schatten vinden, welke te maken hebben met de Hemelvaart.
Het is niet zomaar een dag, het heeft veel meer inhoud dan je denkt.

Allereerst gaan we de Bijbel openen en lezen in Handelingen 1:1 - 12 (HSV


Het eerste boek heb ik gemaakt, o Theofilus, over alles wat Jezus begonnen is te doen én te onderwijzen,
tot op de dag waarop Hij opgenomen is, nadat Hij door de Heilige Geest aan de apostelen, die Hij uitgekozen had, opdrachten had gegeven.
Hij heeft Zichzelf, nadat Hij geleden had, ook levend aan hen vertoond, met veel onmiskenbare bewijzen, veertig dagen lang, waarbij Hij door hen gezien werd en over de dingen sprak die het Koninkrijk van God betreffen.
De hemelvaart
En toen Hij met hen samen was, beval Hij hun dat zij niet uit Jeruzalem weg zouden gaan, maar de belofte van de Vader zouden verwachten, die u, zei Hij, van Mij gehoord hebt;
want Johannes doopte wel met water, maar u zult met de Heilige Geest gedoopt worden, niet lang na deze dagen.
Zij dan die samengekomen waren, vroegen Hem: Heere, zult U in deze tijd voor Israël het Koninkrijk weer herstellen?
En Hij zei tegen hen: Het komt u niet toe de tijden of gelegenheden te weten die de Vader in Zijn eigen macht gesteld heeft,
maar u zult de kracht van de Heilige Geest ontvangen, Die over u komen zal; en u zult Mijn getuigen zijn, zowel in Jeruzalem als in heel Judea en Samaria en tot aan het uiterste van de aarde.
En nadat Hij dit gezegd had, werd Hij opgenomen terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen.
En toen zij, terwijl Hij van hen wegging, hun ogen naar de hemel gericht hielden, zie, twee mannen stonden bij hen in witte kleding,
die ook zeiden: Galilese mannen, waarom staat u omhoog te kijken naar de hemel? Deze Jezus, Die van u opgenomen is naar de hemel, zal op dezelfde wijze terugkomen als u Hem naar de hemel hebt zien gaan.
Toen keerden zij terug naar Jeruzalem, van de berg die de Olijfberg genoemd wordt, die vlak bij Jeruzalem is en daar een sabbatsreis vandaan ligt.

Waar Lucas eindigt met de Hemelvaart, Handelingen start met de Hemelvaart.
Lucas gaat over Christus, en Handelingen over de kerk.


Rol van Jezus, mens op aarde, uitkomst
Ik wil even een zijsprong maken naar Fillipenzen 2: 5-11, om beter te kunnen begrijpen wat Jezus voor ons heeft gedaan.

5 Laat daarom die gezindheid in u zijn die ook in Christus Jezus was,
6 Die, hoewel Hij in de gestalte van God was, het niet als roof beschouwd heeft aan God gelijk te zijn,
7 maar Zichzelf ontledigd heeft door de gestalte van een slaaf aan te nemen en aan de mensen gelijk te worden.
8 En in gedaante als een mens bevonden, heeft Hij Zichzelf vernederd en is gehoorzaam geworden, tot de dood, ja, tot de kruisdood.
9 Daarom heeft God Hem ook bovenmate verhoogd en heeft Hem een Naam geschonken boven alle naam,
10 opdat in de Naam van Jezus zich zou buigen elke knie van hen die in de hemel, en die op de aarde, en die onder de aarde zijn,
11 en elke tong zou belijden dat Jezus Christus de Heere is, tot heerlijkheid van God de Vader.

We zien de periode voordat Jezus op aarde kwam. Hij zou leven als een mens, met het volste vertrouwen op God, en uiteindelijk sterven aan het Kruis, bespot, geslagen. Maar dan zien we de kracht van Hemelvaart, in vers 9 wat doet God met Jezus, hij heeft Jezus bovenmate verhoogt, en de Naam geschonken boven alle naam, Heer des Heren, Koning der Koningen.
Jezus krijgt de hoogste plaats gezeten aan de rechterzijde van God.

Hemelvaart is dus niet zomaar een dag, het geeft weer de meest ultieme gebeurtenissen tussen Pasen en Pinksteren. Jezus spreekt meerdere malen over Zijn Hemelvaart. En dat doet Hij niet voor niets. Zo geeft Jezus gewicht aan deze dag.
Kijken we in het Johannes evangelie dan vinden we het volgende:

Joh. 6:62
En als u de Zoon des mensen nu eens zou zien opvaren naar de plaats waar Hij eerder was?

Joh. 7:33
Jezus dan zei tegen hen: Nog een korte tijd ben Ik bij u en dan ga Ik heen naar Hem Die Mij gezonden heeft.

Joh. 14:28
U hebt gehoord dat Ik tegen u gezegd heb: Ik ga heen maar kom weer naar u toe. Als u Mij liefhad, zou u zich verblijden, omdat Ik gezegd heb: Ik ga heen naar de Vader; want Mijn Vader is meer dan Ik.

Joh. 16:7
Maar Ik zeg u de waarheid: Het is nuttig voor u dat Ik wegga, want als Ik niet wegga, zal de Trooster niet naar u toe komen; maar als Ik heenga, zal Ik Hem naar u toe zenden.

Joh. 20:17
Jezus zei tegen haar: Houd Mij niet vast, want Ik ben nog niet opgevaren naar Mijn Vader, maar ga naar Mijn broeders en zeg tegen hen: Ik vaar op naar Mijn Vader en uw Vader, en naar Mijn God en uw God.

Hemelvaart toch belangrijk maar waarom? 
Hemelvaart is toch een belangrijke dag, maar word die weinig en nooit gevierd door een samenkomst. Laten we nader bestuderen waarom.

1. Jezus als mens
Jezus werk is perfect uitgevoerd. Net zoals in Genesis 1:31, “het was zeer goed”.
Hij was het perfecte lam zonder gebreken, Hij heeft de wil van de Vader onvoorwaardelijk gedaan. En aan het eind kon Jezus zeggen: “Het is volbracht”

Het resultaat van dit alles vinden we terug in Fil. 2:9, Hij is nu door God bovenmate verhoogd, en zit daarom nu aan de rechterzijde naast God.

2. God > mens > God
Hij was God, keerde terug naar de aarde als mens, ont ledigt van Zijn Goddelijke machten, onderworpen aan de mens, gestorven door een gruwelijke dood, maar opgestaan en de door overwonnen, en tenslotte ten hemel gevaren, en nu zittend aan de rechterhand van God. Dus zijn positie was al machtig, maar door de Hemelvaart nog machtiger geworden.

In Filippenzen hoofdstuk 2 zegt Paulus dat God Hem super-verhoogd heeft. Hij heeft Hem niet alleen verhoogd, maar heeft Hem super-verhoogd. Voor Hem zal namelijk iedere knie buigen en elke tong zal belijden dat Jezus Heer is.

Jezus is Heer des Heeren, Koning der Koningen.

3. Resultaat van Zijn Hemelvaart
De heilige geest werd uitgestort over de mensen. Want op aarde was Jezus gebonden aan tijd en plaats. Maar door de Hemelvaart, kon Hij heilige Geest uitstorten over de mens, en dat was niet gebonden aan tijd en plaats.
In Handelingen 2 kunnen we duidelijk lezen wat er gebeurde. 
Hemelvaart is eigenlijk de katalysator met pinksteren.

Daarnaast geeft hij ons een trooster, zoals we kunnen lezen in Johannes 14 vers 16: Als u Mij liefhebt, neem dan Mijn geboden in acht.
En Ik zal de Vader bidden, en Hij zal u een andere Trooster geven, opdat Hij bij u blijft tot in eeuwigheid,

4. Jezus geeft ons gaven.
In Efeziers 4 vers 8 lezen we het volgende.
Daarom zegt Hij: Toen Hij opvoer in de hoogte, nam Hij de gevangenis gevangen en gaf Hij gaven aan de mensen.

Hij gaf gaven aan de mensen. Dat was het moment dat we konden starten met het stichten van kerken. Immers in de verzen 11 en 12 lezen we:

En Hij heeft sommigen gegeven als apostelen, anderen als profeten, weer anderen als evangelisten en nog weer anderen als herders en leraars,
om de heiligen toe te rusten tot het werk van dienstbetoon, tot opbouw van het lichaam van Christus

En daarmee kon God beginnen met het grote werk, en tevens was dit als basis voor de grote opdracht zoals beschreven in Mattheus 28: 18 en 19.

Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen.

Hetgeen betekent dat we niet binnen de muren van de kerk moeten blijven, maar vooral naar buiten moeten treden. Bouw de gemeente van Jezus Christus, verkondig Zijn Woord en maak op onze beurt discipelen.

5. Hogepriester in de Hemel
We hebben nu een Hoge Priester in de Hemel. Een die weet hoe het is om als mens te leven, een die weet hoe wij ons gedragen. Nu Jezus aan de rechterhand zit van de Vader, betekent dat Hij voor ons aan het werk is, maar in een andere rol.
De rol als pleiter, advocaat in de Hemel.

Dit kunnen we vinden in Hebreeen 4:14-16 waarin staat:

14 Nu wij dan een grote Hogepriester hebben, Die de hemelen is doorgegaan, namelijk Jezus, de Zoon van God, laten wij aan deze belijdenis vasthouden.
15 Want wij hebben geen Hogepriester Die geen medelijden kan hebben met onze zwakheden, maar Een Die in alles op dezelfde wijze als wij is verzocht, maar zonder zonde.
16 Laten wij dan met vrijmoedigheid naderen tot de troon van de genade, opdat wij barmhartigheid verkrijgen en genade vinden om geholpen te worden op het juiste tijdstip.

Een advocaat in de Hemel, die voor onze zaken kan pleiten voor God, als de satan met bewijzen tegen ons komt. Het bepleiten van zaken tegen ons voor God. Dat betekent vooral óók, dat Hij een plaats gekregen heeft, dáár waar God Zijn wereldregering uitoefent. Altijd als er in de Bijbel gesproken wordt over, de rechterhand van God' gaat het over de regering die God uitoefent.

En wij vervullen weer de rol die Hij ons heeft toebedacht, het evangelie verkondigen, de wereld over, mensen dopen, mensen tot discipelen maken.

6. Hij bereidt ons een woning voor
We hebben gezien dat God in 6 dagen de wereld schiep. Jezus is bezig onze geestelijke woning in te richten, nu als 2000 jaar lang. 
Ook dit kunnen we terugvinden in de Bijbel. Kijk maar eens bij Johannes 14 vers 2, waar staat: “In het huis van Mijn Vader zijn veel woningen; als dat niet zo was, zou Ik het u gezegd hebben. Ik ga heen om een plaats voor u gereed te maken.”

Daar is Jezus ook mee bezig.

7. Jezus komt terug
Jezus komt terug op aarde, dat heeft Hij beloofd, immers in Handelingen 1 vers 11 zien we de volgende belofte: “die ook zeiden: Galilese mannen, waarom staat u omhoog te kijken naar de hemel? Deze Jezus, Die van u opgenomen is naar de hemel, zal op dezelfde wijze terugkomen als u Hem naar de hemel hebt zien gaan.”

Het is de wederkomst van Jezus. Hij komt terug op dezelfde manier als Hij heen gevaren is. Helaas besteden weinig kerken hier aandacht aan. Zijn wij el klaar voor, ik wel, U? Ik moet daarbij denken aan de dwaze maagden. 5 waren voorbereid en hadden extra olie om de lamp te kunnen laten branden. 5 hadden niet voldoende olie. En waren er niet klaar voor. Hoe is het met uw voorraad olie?

Kortom... 
Kijken naar bovenstaande punten heeft de Hemelvaart veel dingen in gang gezet, in het voordeel van ons.


Toepassen in ons leven
Hoe moeten we dit toepassen in ons leven? In eerste instantie moeten we ons huidige leven afleggen en bereid zijn te sterven in het watergraf. We moeten Jezus onvoorwaardelijk aannemen als Heer en meester over ons leven. We moeten bereid zijn Hem te volgen.

Want ons rest de grote opdracht om uit te gaan, discipelen te maken en te dopen. We zijn de voeten en tenen van Jezus, en moeten Hem helpen om de grote opdracht te doen.

De apostel Paulus wil ons ook bewust maken van de betekenis van onze positie in Christus en de heerlijkheid daarvan. Hij wijst op de (praktische) consequentie van Christus' hemelvaart voor ons en schrijft in Kolossenzen 3: "Als u nu met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen die boven zijn, waar Christus is, Die aan de rechterhand van God zit. Bedenk de dingen die boven zijn en niet die op de aarde zijn…".

In als je dan bekeert bent, kijk dan iedere dag in je hart, onderzoek je zelf, en vraag je af, is dit wat Jezus verlangt van mij?