Tabernakel (2b) - Het wasvat

Het volgende voorwerp binnen de Tabernakel is het wasvat,
Waarom staat er een wasvat tussen het brandoffer altaar en de tent waar God is?

Ex. 30:17-32
En de HEERE sprak tot Mozes:
U moet vervolgens een koperen wasvat maken, met een bijbehorend koperen voetstuk, voor het wassen. En u moet het plaatsen tussen de tent van ontmoeting en het altaar, en er water in doen, zodat Aäron en zijn zonen hun handen en voeten met water daaruit kunnen wassen. Wanneer zij de tent van ontmoeting binnengaan, moeten zij zich met water wassen, opdat zij niet sterven. Of wanneer zij tot het altaar naderen om dienst te doen door een vuuroffer voor de HEERE in rook te laten opgaan, moeten zij hun handen en voeten wassen, opdat zij niet sterven. Dit is een eeuwige verordening voor hen, voor Aäron en zijn nageslacht, al hun generaties door.

Rein voor God
We moeten rein voor Jezus verschijnen. Ons dagelijks leven moet gereinigd worden van datgene waarmee we ons door onze wandel hebben verontreinigd. 
In de tijd van Mozes, moesten de priesters handen en voeten wassen, omdat daar door hun handel en wandel van alles aankleefde. 

Ook bij ons geldt dat.
Ons leven wordt verontreinigd  door onze handel en wandel in deze wereld; we worden daar dagelijks door besmet, en daarom moeten we ons er ook dagelijks van reinigen. 

Maar het is niet alleen door onze wandel in deze wereld dat we verontreinigd worden, het is ook door de zondige oude mens, die in ons dagelijks leven steeds opnieuw de kop opsteekt. Het blijkt dat de oude zondige mens zo met ons verweven is, dat het heel lang duurt voordat hij in de praktijk zijn heerschappij over ons verliest. '

Hoe kan het wasvat ons daarbij helpen? Het vat is gevuld met water. Als de priester zich vooroverboog over dat water, zag hij daarin zijn eigen spiegelbeeld. Bovendien was het wasvat gemaakt van de spiegels van de dienstdoende vrouwen.

In ex 38: 8 vinden we dit terug.
Vervolgens maakte hij het koperen wasvat met het bijbehorende koperen voetstuk uit de spiegels van de dienstdoende vrouwen, die dienst deden bij de ingang van de tent van ontmoeting.  

Hebreeuws
In het Hebreeuw is “Wasvat” “kiejoor”. Dit woord verwijst naar iets dat “rond of uitgeboord” is. Het betekent naast “pot, wasvat, bekken, pan” ook “vuurpot, (kleine) haard”. Maar het betekent óók nog “platform, podium (gestoelte)” .

Indien we e.e.a. op een rijtje zetten, dan blijkt dat de belangrijkste betekenissen van “kiejoor” de volgende zijn: 

1. een bekken of vat dat water kan bevatten
2. een vuuroven of haard; 
3. uitgraven; 
4. een platform of podium.

De eerste betekenis ligt natuurlijk voor de hand. 

Schaduwbeeld van de waterdoop.
Het Wasvat geeft ons ook een schaduwbeeld van de waterdoop. En omdat de functie van het Wasvat de reiniging van de priesters met water betreft, ligt het voor de hand dat de geestelijke kerngedachte verbonden aan de waterdoop van kinderen Gods ook reiniging is.
Het wasvat was dus om te reinigen, maar was tevens de spiegel van de mens.


Spiegel.
In die tijd was er nog geen glas en werden de spiegels gemaakt van gepolijst koper; dus ook het wasvat zelf weerspiegelde, zodat je daarin je eigen spiegelbeeld zag. 
Het woord spiegeling het hebreuws is הארmar’ah en betekent:
‭‭‭
‭‭1) gezicht
‭‭   1a) wijze van openbaring
‭‭2) spiegel 
In dubbele zin functioneerde het wasvat dus als een spiegel. De Bijbel zelf wordt ook vergeleken met een spiegel. 

Jacobus zegt in Jacobus 1:23 :
Als iemand immers een hoorder van het Woord is en geen dader, lijkt hij op een man die het gezicht waarmee hij geboren is, in een spiegel bekijkt, want hij heeft zichzelf bekeken, is weggegaan en is meteen vergeten hoe hij eruitzag.

Hij zegt dus dat horen naar het Woord hetzelfde is als kijken in een spiegel en dat is waar. 
Wie de Bijbel leest en leest en bestudeert, ziet zichzelf, niet zijn uiterlijk, maar zijn innerlijk leven. 
De Bijbel kijkt bij je naar binnen en vertelt je hoe je er van binnen uitziet.'

Confronterend.
Daarom is voor sommigen de Bijbel confronterend en laten ze liever de Bijbel liggen in de boekenkast, of in het nachtkastje. Dan is de Bijbel ineens te moeilijk, lastig, niet te doorgronden