Hemelse rechtbank (5) Openbaar maken van de boeken

Stap 2: Voorbestemd.
We gaan verder in Romeinen 8: 29-30. Met name gaan we nu kijken naar "Voor bestemd" zijn. In de verzen 28 en 29 komt dit voor. Het is goed om de woorden in je op te nemen, ik vind het een wat lastig stuk.

29 Want hen die Hij van tevoren gekend heeft, heeft Hij er ook van tevoren toe bestemd om aan het beeld van Zijn Zoon gelijkvormig te zijn, opdat Hij de Eerstgeborene zou zijn onder vele broeders.
30 En hen die Hij er van tevoren toe bestemd heeft, die heeft Hij ook geroepen, en hen die Hij geroepen heeft, die heeft Hij ook gerechtvaardigd, en hen die Hij gerechtvaardigd heeft, die heeft Hij ook verheerlijkt.


We hebben een voorbestemd plan voor ons in de Hemel. Voorbestemd zijn wil niet zeggen dat we geen eigen wil hebben, integendeel. Maar er is een plan, een boek, over onze bestemming in de Hemel. Een voorbestemd plan. Echter ligt het aan ons of we dat boek willen ontdekken en volgen, of we kunnen het boek negeren en onze eigen weg gaan.

Ik wil ook wijzen op 2Tim 1:9 waarin staat:
“Hij heeft ons zalig gemaakt en geroepen met een heilige roeping, niet overeenkomstig onze werken, maar overeenkomstig Zijn eigen voornemen en genade, die ons gegeven is in Christus Jezus vóór de tijden der eeuwen”

Wat in deze verzen staat, is daarom zo geweldig, omdat de inhoud ervan helemaal gaat over wat God in Christus Jezus met jou heeft gedaan. Het gaat niet over jou en je zwakheid of falen. Het gaat ook niet over het verval waardoor je zo ontmoedigd kunt raken en ook niet over vijandschap waardoor je bang wordt om te getuigen. Nee, deze verzen tillen je boven alle moeilijkheden uit en vertellen je over het voornemen van God, het voornemen, dat Hij al had, voordat de wereld bestond, ”voor [de] tijden van de eeuwen”.

Zijn voornemen staat los van het hele probleem van de zonde en de gevolgen daarvan, waarvan pas sprake is, nadat de werelden geschapen zijn.

Als we de bedoeling van God voor ons leven zullen vinden, dan zullen we de genade vinden die ons, ter wille van het doel, is toebedeeld. Aan die genade kun je herkennen, of we het voornemen van God voor ons leven ontdekt hebben.
Dan komen we erachter dat we in de activiteiten, en de ambities, de genade hebben ontvangen. Of wel, je geniet ervan omdat te doen, je bent er succesvol in.

De twee fasen van “Voorkennis” en “Voorbestemd” zijn, vinden beidden plaats voor dat de tijd begint. Dus in de dimensie van God, en niet in de dimensie van tijd.