Hemelse rechtbank (4) - Openbaar maken van de boeken

Stap 1: Voorkennis
We hebben gekeken naar het waarom deze boeken er zijn. Ik ben geeindigt met Romeinen 8: 29-30. Laten we dit nog eens lezen.


29 Want hen die Hij van tevoren gekend heeft, heeft Hij er ook van tevoren toe bestemd om aan het beeld van Zijn Zoon gelijkvormig te zijn, opdat Hij de Eerstgeborene zou zijn onder vele broeders.
30 En hen die Hij er van tevoren toe bestemd heeft, die heeft Hij ook geroepen, en hen die Hij geroepen heeft, die heeft Hij ook gerechtvaardigd, en hen die Hij gerechtvaardigd heeft, die heeft Hij ook verheerlijkt.

Dit schriftgedeelte beschrijft in vijf stappen nu de weg waarlangs we Gods intenties voor de aarde kunnen achter halen en dan ontwikkelen. 
Om in de hemelse rechtbanken te kunnen procederen, moeten we deze 5 stappen begrijpen. Het gaat om de volgende stappen.
  1. Voorkennis
  2. Voorbestemd 
  3. Geroepen
  4. Gerechtvaardigt
  5. Verheerlijkt.
Wat is dus voorkennis. 
Vers 29, het eerste deel, "Want hen die Hij van tevoren gekend heeft", zegt dat God van tevoren U heeft gekend! Het zijn personen die Hij van tevoren kende, volgens dit vers. Het vers zegt ook niet dat God iedereen van tevoren kende (alhoewel God zeker iedereen van tevoren kende). Dit vers leert dat God overeenkomstig Zijn voornemen enkel de geroepenen (gelovigen) van tevoren kende.

Het voornaamwoord “hen” verwijst terug naar de groep in vers 28: “En wij weten dat voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede, voor hen namelijk die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn”. Hij verwijst naar ware gelovigen. Dezen heeft God van tevoren gekend. Het woord “voorkennis” betekent gewoon “op voorhand gekend”.

Besluiten over bestemmingen.
Wat speelde zich nu af in de raadsvergadering van de Heer. In deze raadsvergadering werden besluiten genomen over de bestemmingen op de aarde. Deze betroffen individuen, steden, Staten, bedrijven en uiteindelijk ook naties. Er wordt overeenstemming bereikt over ieders aandeel in de agenda van het Koninkrijk van God.

Vanuit de raadsvergadering was er voorkennis over ons (vers 28) beschikbaar. Dit gebeurde allemaal 'voordat de tijd begonnen' was. Nadat eenmaal de besluiten waren genomen, werden deze in een hemels boek opgeschreven, en daarmee was het voorbestemd. Dat is de volgende stap waar Paulus over spreekt.

Het gaat zelf nog verder.
Andere passages werpen licht op Gods voorkennis. Zie Amos 3:2 – “Alleen u (Israël) heb Ik gekend uit alle geslachten op de aarde”. 

Wat betekent dit? Uiteraard kende God ook andere naties. Het betekent meer dan louter kennen. Maar God begon een bijzondere relatie met Israël, iets wat niet waar was voor andere naties: “De HEERE, uw God, heeft ú uitgekozen uit alle volken op de aardbodem om voor Hem tot een volk te zijn dat Zijn persoonlijk eigendom is ... de HEERE [heeft] liefde voor u opgevat ...” (Deuteronomium 7:6-7).

Ook Mattheus 7:23 is leerrijk. De Heer Jezus zal tot sommigen zeggen: “Ik heb u nooit gekend!” Wat Hij zegt is dit: “Ik had nooit een relatie met u. U behoorde nooit bij Mij. U ben niet van Mij!” 

Dus, gekend zijn bij God (zie 1Korintiërs 8:3: “Maar als iemand God liefheeft, is hij door Hem gekend”) betekent dat u een persoonlijke relatie hebt met Hem, u behoort bij Hem en u bent van Hem! 

Boeken in de hemel
God schreef vanuit deze voorkennis van zijn raadsvergadering, de genomen besluiten op in een boek. Deze besluiten vormen ons koninklijke bestaansrecht op aarde. Eigenlijk kun je ook zeggen dat als er in de hemel geen boek over geschreven is, je daar je tijd niet aan moet verspillen. Als er in de hemel iets belangrijk is, dan bestaat er een boek over.