Stormen en de wortels van een boom

Na een storm zie je vaak bomen welke zijn omgewaaid. Zelfs bomen die er heel sterk uitzien liggen dan ineens op de grond. Dan denk ik weleens hoe zou dat kunnen?



De boom kan wel zo groot zijn en denken dat die sterk is, als je niet goed geworteld bent in Jezus Christus, dan zul je zo omver geblazen worden, en schade berokkenen aan de omgeving. Immers hoe groter je je voordoet, hoe meer je kunt meeslepen.

Welke positie je ook bent in een gemeente, of als pastor, als je niet diep geowrteld bent in Christus dan zul je omvallen.

De brief van de apostel Paulus aan de Kolossenzen 2 de versen 6 en 7 spreken erover.

Zoals u dan Christus Jezus, de Heere, hebt aangenomen, wandel in Hem,
geworteld en opgebouwd in Hem, en bevestigd in het geloof, zoals u onderwezen bent; wees daarin overvloedig, met dankzegging.


Elk van de drie woorden die Paulus gebruikt als hij zegt: “Geworteld en opgebouwd in Jezus Christus, standvastig in het geloof” 3 hebben een betekenis.

We kunnen drie beelden onderscheiden. “Geworteld” doet denken aan het planten van een boom met wortels die hem voeden, “opgebouwd” verwijst naar de constructie van een huis en “standvastig” wijst op groei van fysieke en morele kracht.

Het eerste beeld 
Is dat van een boom die stevig geplant is dankzij zijn wortels die hem recht houden en voeden. Zonder deze wortels zou hij omwaaien en doodgaan. Wat zijn onze wortels? Natuurlijk zijn onze ouders, familie en de cultuur van ons land heel belangrijke elementen van onze persoonlijke identiteit. Maar de bijbel onthult nog een element. De profeet Jeremias schreef: “Gezegend is hij die op de Heer vertrouwt, en zich veilig weet bij Hem. Hij is een boom aan een rivier, met wortels tot in het water. Hij heeft geen last van de hitte, zijn bladeren blijven groen. Een tijd van droogte deert hem niet, hij blijft vrucht dragen” (Jer. 17, 7-8). Wortel schieten betekent voor de profeet zijn vertrouwen op God stellen.

Net als de wortels een boom vast in de grond planten, zo geeft de fundering aan een huis blijvende stabiliteit. Door het geloof zijn we op Christus gegrondvest, zoals een huis op zijn fundering.

Het tweede beeld 
Is het bouwen van een huis op de rotsgrond.
We worden opgebouwd in Hem, Jezus Christus, we kunnen het niet zelf, maar door Hem.
Op Christus gebouwd zijn betekent Gods roep met ja beantwoorden, op Hem vertrouwen en zijn woord in praktijk brengen. Jezus zelf berispte zijn leerlingen: “Waarom roepen jullie Heer! Heer! tegen mij en doen jullie niet wat ik zeg?” (Lucas 6:46).


Standvastig is, het derde beeld.
Als een boom langs de kant van de weg.
Goed geworteld zal die niet wijken wat er ook gebeurt. Hoe vaak hebben bestuurders dit meegemaakt dat de boom bleef staan, en dat de auto er omheen vouwde.
Dat betekent dat we moeten blijven volharden, dat we niet moeten wijken en laten beïnvloedden wat de wereld biedt, maar op gepaste afstand blijven en vooral dicht bij God.

Bovenstaand betekent dat we de kracht, de wortels, ontlenen aan het glorievolle Kruis van Christus. En die kracht kun je alleen krijgen als je gelooft, als je gelooft in God.

De wortels laten groeien is zoeken naar voeding, naar water, naar het levend water. En dat kan alleen als je de Bijbel leest en je daardoor laat voeden.

Mijn vraag aan jou, hoe stevig zijn jouw wortels?