Schakelaar aan of uit?



Inmiddels kennen we de 24/7 economie, omdat de wereld dat graag wil. 24 uur per dag, 7 dagen in de week, werken en verdienen. 

Maar kennen we dit ook als christen? 24 uur per dag, zeven dagen in de week, bidden, lopen, denken en praten met God?
Wat doet u, na de gezegende zondag, als het maandag is, gaat de schakelaar van christen zijn ten behoeve van de wereld uit of...blijft die aan?


Een heel treffend voorbeeld is het leven van Herodes.
Laten we lezen uit Marcus 6 de verzen 18 tot en met 20 (HSV)

Johannes had namelijk tegen Herodes gezegd: 'U mag niet trouwen met de vrouw van uw broer.' Sindsdien had Herodias het op hem gemunt en wilde ze hem uit de weg ruimen, maar ze kreeg er de kans niet toe, want Herodes had ontzag voor Johannes, omdat hij wist dat hij een rechtvaardig en heilig man was, en hij nam hem in bescherming. En hoewel hij altijd in grote onzekerheid verkeerde als hij naar hem geluisterd had, bleef hij hem toch graag horen.

Wie was Herodes? Hij staat bekend als Herodes Agrippa de Eerste. Hij was een kleinzoon van Herodes de Grote, die de kleine kindertjes in Bethlehem liet doden.
Uiterlijk nam Herodes de Joodse gebruiken in acht. Over hem wordt geschreven dat hij in het eerste jaar van zijn regering op het Loofhuttenfeest in de tempel aan het volk uit het boek Deuteronomium voorlas.
Hij probeerde de gunst van het volk te winnen door dagelijks te offeren en de Joodse godsdienstplichten nauwkeurig waar te nemen. In zijn hart bleef Herodes echter een werelds mens, iemand uit het geslacht van Edom.

Werelds
Eigenlijk kunnen we stellen, hier zien we een werelds mens, met een dun laagje godsdienst eromheen. Helaaas, helaas…. Die mensen zijn er nog steeds. In de godsdienst zoeken zij uiteindelijk alleen zichzelf maar, en zijn ze niet op zoek naar God.  Zij gaan naar de kerk om door anderen gezien te worden, en komen aan het avondmaal om door anderen voor een kind van God gehouden te worden. Maar eigenlijk leidden ze een dubbel leven.
Op de zondag zingen en God aanbidden, laten zien dat ze er zijn, maar op de maandag gaat de schakelaar uit, omdat ze weer aan het werk  moeten.

Switch on, switch off, schakelaar aan, schakelaar uit…

Ook in het vervolgen van de gemeente van de christenen zocht Herodes zichzelf. Hij wilde daarmee bij het volk in de gunst komen. Herodes is een man die als het moet over lijken gaat, en dat tot meerder glorie van zichzelf.

Horen maar niet veranderen
Herodes was zeer onder de indruk van de boodschap van Johannes de Doper, maar hoewel hij telkens diep geraakt werd, brachten deze woorden geen verandering in hem weer. Hij bleef doorgaan met slechte dingen doen en bekeerde zich niet.

Daar zit ook voor ons het gevaar van ons leven. Ons leven met God. Het is gemakkelijk om geraakt te worden tijdens een dienst of een conferentie.
Maar wat ga je er later mee doen? Neem je het mee in je leven, of gaat de schakelaar uit de dagen na de dienst of de conferentie, en kijk je uit naar de volgende ontmoeting.

Tja en welke ontmoeting is dat dan? Is het een werkelijke ontmoeting met de Here God, of slechts een ontmoeting met de mensen daar en te laten zien hoe geestelijk je bent. Het is dus voor ons ook gemakkelijk om geraakt te worden door wat we van God horen en zien, maar er vervolgens niets mee doen.
Het is net het zappen als je televisie kijkt. Het ene programma is nog niet afgelopen of je gaat al naar het volgende programma.

Gauw nog even aantekeningen maken, en weer door. Maar hoe meer je aantekeningen maakt, hoe meer je conferenties bezoekt, als je dat wat je gehoord hebt, of genoteerd hebt, niet gaat overdenken, in gebed brengen, of aan God openbaar maken dan is het een oppervlakkige religieuze ervaring.
Maar weet je nog wat God met je wilt, Hij wil een diepe relatie met jou.Hij wil de diepte in met alles wat Hij jou aanreikt.

Dat betekent een 24/7 relatie met jou. Niet alleen even op een conferentie of op de zondag. De schakelaar met Hem moet aan blijven staan.

Waarschuwing.
En die waarschuwing zien we in Herodes. Als we Gods woorden horen, is het niet voldoende om erdoor geraakt te worden, we moeten juist doen wat hij zegt.

Mag ik u wat vragen: "Hoe vaak bent u al gewaarschuwd?"
Toen u op dat ziekbed lag, toen u dat ernstige verkeersongeluk kreeg, bij dat aangrijpende sterfgeval in uw naaste omgeving.
Heeft de Heere toen ook niet tegen u gezegd: ‘Ik ben er ook nog!’
Hoe vaak is er al geklopt op de deur van uw leven?

De Here zoekt uw ondergang niet. Maar… Hij waarschuwt u, Hij roept u, Hij nodigt u.

De vraag...
Maar wat hebt u er mee gedaan? Hebt u alles naast u neergelegd. Omdat u uw eigen leven wilt leidden, aangevuld met God. Of speelt God een centrale rol in uw leven.

Tegenwoordig spreken we over een 24/7 economie. Maar waarom geen 24/7 leven met God. 24/7 met hem praten, bidden, belijden…
Of blijft u als Herodes, gaat u door zoals u nu leeft, en gaat de schakelaar uit als het maandag is….

Aan u de keus.