Heilsplan van God voor Israël - En onze taak erin (deel 2)

Gemeente en Israël
De gemeente en Israël horen bij elkaar. Dat zien we al bij de schepping.
God heeft een plan voor de schepping en die zal niet veranderen. En zal zeker niet beïnvloed worden door politiek of de mens. God heeft alles al gepland, bepaald van voren af aan.

We zien dat al in de schepping dat de gemeente van Jezus en Israël samen horen.

Ex 1:18-22
God, de HEER, dacht: Het is niet goed dat de mens alleen is, ik zal een helper voor hem maken die bij hem past. Toen vormde hij uit aarde alle in het wild levende dieren en alle vogels, en hij bracht die bij de mens om te zien welke namen de mens ze zou geven: zoals hij elk levend wezen zou noemen, zo zou het heten. De mens gaf namen aan al het vee, aan alle vogels en alle wilde dieren, maar hij vond geen helper die bij hem paste. Toen liet God, de HEER, de mens in een diepe slaap vallen, en terwijl de mens sliep nam hij een van zijn ribben weg; hij vulde die plaats weer met vlees. Uit de rib die hij bij de mens had weggenomen, bouwde God, de HEER, een vrouw en hij bracht haar bij de mens. Toen riep de mens uit:

'Eindelijk een gelijk aan mij,
mijn eigen gebeente,
mijn eigen vlees,
een die zal heten: vrouw,
een uit een man gebouwd.'

God heeft ook het volk Israël in een diepe slaap gebracht net zoals in het scheppingsverhaal. Paulus schrijft dat in Rom 11:25

Rom. 11:25
“Er is, broeders en zusters, een goddelijk geheim dat ik u niet wil onthouden, omdat ik wil voorkomen dat u op uw eigen inzicht afgaat. Slechts een deel van Israël werd onbuigzaam, en dat alleen tot het moment dat alle heidenen zijn toegetreden. Dan zal heel Israël worden gered, zoals ook geschreven staat: 'De redder zal uit Sion komen, en wentelt dan de schuld af van Jakobs”

God vormde uit de rib van Adam terwijl hij sliep, en kijken we in onze tijd, God vormde de gemeente, in de tijd waarin zijn volk Israël nog steeds in deze blindheid bevindt, slapende is.

“Blindheid is Israël ten deel gekomen, het zal zolang duren totdat alle heidenen zijn toegetreden.”

Pas als de vervulling van de heidenen zijn toegetreden, pas als de gemeente gevormd is, zoals God Adam uit de diepe slaap haalde, toen Eva gevormd was, zo zal God Israël uit de diepe slaap halen. En zal God de blindheid van Israël voor de Messias Jezus wegnemen.

Pas als in Romeinen alle heidenen zijn toegetreden, dan word de blindheid opgeheven.

Zacharia 12:10
“Het huis van David en de inwoners van Jeruzalem echter zal ik vervullen met een geest van mededogen en inkeer. Ze zullen zich weer naar mij wenden, en over degene die ze hebben doorstoken, zullen ze weeklagen als bij de rouw om een enig kind; hun verdriet zal zo bitter zijn als het verdriet om een oudste zoon.
Wat gebeurt er dan?
“Dan zullen ze mij gaan zien, degene die ze hebben doorstoken.”

Net zoals het was als Adam naar Eva keek.
Dat Adam sprak: “mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees…”

Zo zal de gemeente hier en Israël herkennen dat ze werkelijk samen horen.
God heeft Israël uitgekozen als werktuig.
Hadden we destijds 2000 jaar geleden Jezus als Messias aangenomen, dan was Jezus voor ons niet interessant meer.
Maar omdat wij Hem niet aangenomen hebben als Messias in die tijd, want God had het volk Israël blind gemaakt, konden ook wij Hem niet herkennen en erkennen. We waren blind voor Jezus.
Alleen op die manier kon het evangelie vanuit Israël verspreidt worden.
Want we hebben Jezus verworpen als Messias, we zagen Hem niet. 
Daarom kon het evangelie verspreid worden.

Dat was onderdeel van Gods plan. Waarom? Omdat er geschreven staat: “Slechts een deel van Israël werd onbuigzaam, en dat alleen tot het moment dat alle heidenen zijn toegetreden”. Want de rest van de wereld moest ook bereikt worden. Anders kan het plan niet tot uitvoer worden gebracht.

Israël werd in een diepe slaap gebracht, net zoals Adam, net zolang totdat Eva klaar was om te tonen aan Adam.

Dus dan zal Israël blind blijven tot dat de gemeente van de heidenen compleet is. Het wil niet zeggen dat alle heidenen in Jezus zullen geloven. Het zal een bepaald aantal zijn. God weet daarin het aantal. Het is volbracht als de laatste toegetreden is.
Dan komt de verlossing van de Joden en zal de blindheid wegnemen zoals geschreven staat in Romeinen 11.

En dan zullen ze Hem kunnen zien, de Messias die ze destijds doorboort hadden.

Onze opdracht.
Dit is de belangrijkste opdracht die wij hebben. Evangeliseren en zorgen dat de emmer vol word. Zodat God zijn plan kan gaan uitvoeren. Dan komt de verlossing van het Joodse volk.
De mens sprak “mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees…”

Ja de blindheid Israëls behoort tot het plan van God.
In Jerusalem staan in tuin van Gethsemane 8 olijvenbomen, nog uit de tijd van Jezus.
Het zijn oude bomen met een stam van 2 tot 2,5 meter doorsnede
Uit deze oude bomen worden nieuwe twijgen gepland, gladde nieuwe twijgen.

De monniken hebben er voor gezorgd, niet alleen de bomen te bewateren, hebben frisse jonge twijgen geplant, die gestoken werden in de stam.
Deze twijgen zorgen ervoor dat de wortels van de boom niet uitsterven. Immers de watertoevoer is nodig voor die nieuwe loten.

Paulus heeft dat beeld uit Romeinen 11 bewust gekozen, de Christenen uit de 10 naties, dat die de jonge twijgen zijn welke op de oude boom geplant werden. Met als taak, de wortel in leven te houden.

Rom 11: 16b-21
“…als de wortel aan God is gewijd, zijn de takken het ook.
En als nu sommige takken van de edele olijfboom zijn afgebroken en u, loten van een wilde olijfboom, tussen de overgebleven takken bent geënt en mag delen in de vruchtbaarheid van de wortel, dan moet u zich niet boven de takken verheffen. Als u dat doet, moet u goed bedenken dat niet u de wortel draagt, maar de wortel u. Maar nu zult u tegenwerpen: 'Die takken zijn toch afgebroken zodat ik geënt kon worden?' Zeker, ze zijn afgebroken vanwege hun ongeloof en u dankt uw plaats aan uw geloof. Wees daarom echter niet hoogmoedig, maar heb ontzag voor God: als hij de oorspronkelijke takken al niet heeft gespaard, zou hij u dan wel sparen?”

Dat is onze opdracht. De wortel van Israël in leven te houden. Daarom heeft Paulus dit beeld gemaakt, om te laten zien dat wij een opdracht hebben het volk Israël in leven te houden.
De takken hebben natuurlijk zelf ook water gekregen, maar hebben er ook voor gezorgd dat het water bleef stromen in deze eeuwenoude olijfbomen.

 In samenhang met het volk Israël, is het doel het volk Israël in leven te houden.
Zonder onze gebeden voor Israël kunnen we inpakken. Dan kunnen we niet helpen Israël in leven te houden.
Israël is omringt door landen die het land graag in de zee wil drijven. Daar kan zelfs een grote legermacht niets tegen doen.
Tenzij er een grootte geestelijke legermacht aan de kant van Israël staat en voor hun bidt en pleit.

Het volk dat in Israël niet geloofd in Jezus, is het fysieke deel van de mensen. Het volk dat wel in Jezus geloofd is het geestelijk deel van het uitverkoren volk. Jij bent ook uitverkoren.
Jij hoort ook tot het deel van het geestelijk deel van Israël met een geestelijke opdracht.

Israël word bedreigt door fysieke wapens, maar geestelijk word het plan van God ook bedreigt door de tegenstander. Tegen deze geestelijke aanval heeft Israël geen fysieke wapens. Daarom heeft God een geestelijk volk uitgekozen. Dat ben jij, dat ben ik, dat zijn wij.
Zodat wij de geestelijke oorlogsvoering kunnen overnemen, door te bidden voor Israël.

Kijk maar naar Iran. Er is nooit een moment geweest dat het gerechtvaardigd is dat ze Israël moesten aanvallen. Er is totaal geen grond voor om Israël aan te vallen. Om Israël zo te haten zoals het nu gehaat word. Maar satan doet er alles aan om Israël te vernietigen. Dat is zijn diepste wens. En daar gebruikt de satan onder meer de media voor. Om iedereen te doen geloven dat Israël slecht is. Maar alles in de berichtgeving is eenzijdig en verdraait.
En de landen gaan er in mee.

Kijkend naar het land, men wil het land niet, economisch totaal niet interessant. Er is zelf geen olie. Waarom dan moeilijk doen om 1 klein landje.
Het gaat alleen om de vernietiging van het lans Israël.

Het is een geestelijk conflict, maar men gebruikt fysieke wapens.
Maar de werkelijke achtergrond is een geestelijke, demonische achtergrond, waarbij fysieke wapens gebruikt worden.

Dan nu onze opdracht.
Onze opdracht voor de geestelijke strijd is achter Israël te gaan staan en te bidden voor dat land. Zodat de wortel niet uitsterft. Jij ben geënt op de olijfboom, zodat de wortel niet uitsterft.

Door niet te bidden voor Israël, door niet geestelijk te strijden voor Israël, sterft de wortel af en daarmee ook jouw geloof.
Blij bidden voor Israël totdat Jezus komt. Dat is onze opgave.
Denk eraan, God heeft het Joodse volk uitgezocht. En op het moment dat jij tot bekering komt en Jezus aanneemt, ben je ook een deel geworden van dat uitverkoren volk.
En heb je de opdracht die wortel in leven te houden.

Hoe? Dat lezen we in Jesaja 62, vers 6 en 7

“Jeruzalem, ik heb wachters op je muren gezet
die nooit zullen zwijgen, dag noch nacht.
Jullie die een beroep doen op de HEER,
gun jezelf geen rust
en gun hem evenmin rust,
totdat hij Jeruzalem weer heeft gegrondvest
en haar roem op aarde heeft bevestigd.”

Jullie zijn de wachters op Jeruzalem muren. Jullie zijn gekocht en betaald. God geeft ook een aanwijzing hoe je dat moet doen in in vers 6b. “Jullie die een beroep doen op de HEER, gun jezelf geen rust”.

Nu weet je dat je God eraan moet herinneren. Niet dat hij het vergeten is.
Maar omdat het geschreven staat.

Als er weer aanvallen op Israël zijn, neem het geestelijke zwaard op, en herinner God aan dit vers. Maar ook aan Zacharia 2 vers 9: “ Ik zal zelf rondom de stad een muur van vuur zijn - spreekt de HEER - en haar met mijn luister vullen.”

Herinner God aan zijn belofte in Amos 9:13:  “Ik zal hen terugplanten in hun grond, en zij zullen niet meer worden weggerukt uit het land dat ik hun heb gegeven - zegt de HEER, jullie God.”

Dat is de proclamatie van het Woord van God.
Dat is het Woord kennen en het Woord gebruiken.
Dat is de Bijbel niet op de boekenplank neerzetten en er naar kijken.
Maar in de hand nemen en lezen, weten wat er in staat.
Met name de profeten in de het Oude Testament.
Met name de geschiedenis van het ontstaan van het volk Israël.

Dan zie je ook en merk je ook dat de landen rondom Israël geen recht hebben Israël op welke wijze te veroordelen en aan te vallen.
Dan zie je dat de andere landen van de wereld verkeerd bezig zijn.

Als christenen vandaag de dag meer in het oude testament lezen zouden, dan zullen veel meer christenen aan de zijde van Israël scharen en begrijpen wat Israël en in het middel oosten doet en wat de positie van Israël is.

Dan hebben we niet dat 90 procent van de mensen het als politieke staat zien.
Als je weet wat er staat in het OT, als je je geestelijke zwaard goed kent,  en daarin leest, in bijzonder in de profeten…

Dan weet je het juiste vers naar voren te halen om de strijd te voeren.
Jezus was 40 dagen in de woestijn en 3 maal verzocht door de satan en 3 maal zei Hij: “ er staat geschreven”  en kon Hij de aantijgingen weerstaan.
Hij had maar 3 Bijbel verzen nodig om de satan te verdrijven, te laten weglopen.
Jezus gebruikt ook het geestelijke zwaard.

Zo kan zij, als uitverkoren twijg aan de olijfboom, de wortel van Israël in leven houden. Als je de geestelijke strijd aan de kant van Israël overneemt.
Dat is jouw opgave, maar vooral de opgave van de gemeente van Jezus Christus. Het word tijd dat de gemeente deze opgave overneemt.
Het is tijd.

Je kunt zo beslissing van de regering, van regeringen, veranderen. Bidt voor de regering.
Zegen de regering, ook als ben je overal tegen.

Als je eenmaal uitgekozen bent, bidt dan voor Israël, je regering, voor besluitvorming.

Gebruik de geestelijke wapens die je hebt gekregen doordat je deel bent geworden van de groep mensen zoals we als lazen in Ex 12:38: "Ook trok een grote groep van mensen van allerlei herkomst met hen mee, en kleinvee en runderen, zeer veel vee." 
Egyptenaren die mee gingen met het volk slaven. 

Waarom?
Omdat er licht was in de woongebieden van Israël tijdens de duisternis. Dat bij het volk van Israël niet de vloek heerste maar de zegen.

 Je hebt een opdracht, je maakt deel uit van die groep uitverkoren mensen, en voer die opdracht uit voor Israël. 
Bid en blijft bidden, zorg dat de waterstroom in de olijfboom in stand blijft zodat de wortels niet afsterven.

Gebed is nodig, 24 uur per dag, 7 dagen in de week.
24 uur gebed is. 7 dagen lang, op alle plekken in Nederland, Europa en de wereld.
Dat zou mooi zijn. Dat zou een zegen zijn voor de omgeving, Nederland en de wereld.
In Twente hebben we het Huis van Gebed.
Wellicht kunnen we dan een verschil maken.