Enten van nieuwe loten op olijfbomen

In de blog over de Heilsplan van God voor Israël heb ik gesproken over de olijfboom en hoe jonge twijgen hierin geënt worden. Ik had nog niet van gehoord dat men dat deed en vooral waarom. Behalve dat de jonge loten voor nieuw vers water nodig hadden die dan weer door de wortelen van de olijfboom zal worden opgenomen.
Wilde olijfbomen die op heuvelhellingen groeiden, werden vaak door het enten van loten afkomstig van een vruchtbare gekweekte olijfboom veredeld teneinde goede vruchten voort te brengen. 

Het enten van wilde loten op een gekweekte boom was derhalve precies tegengesteld aan wat normaal gesproken werd gedaan, want de wilde loot zou zijn eigen vruchten blijven voortbrengen. 

Daardoor werd kracht bijgezet aan Paulus’ in Romeinen 11:17-24gebruikte illustratie waarin hij de niet-joodse christenen, die een deel van „Abrahams zaad” werden, vergeleek met de takken van een wilde olijfboom die op een gekweekte boom geënt werden ter vervanging van de onvruchtbare takken die weggebroken waren en die een afbeelding vormden van de verworpen natuurlijke joden die vanwege hun ongeloof van de symbolische boom verwijderd waren (Ga 3:28, 29). 

Romeinen 11:17-24
“…als de wortel aan God is gewijd, zijn de takken het ook.
En als nu sommige takken van de edele olijfboom zijn afgebroken en u, loten van een wilde olijfboom, tussen de overgebleven takken bent geënt en mag delen in de vruchtbaarheid van de wortel, dan moet u zich niet boven de takken verheffen. Als u dat doet, moet u goed bedenken dat niet u de wortel draagt, maar de wortel u. Maar nu zult u tegenwerpen: 'Die takken zijn toch afgebroken zodat ik geënt kon worden?' Zeker, ze zijn afgebroken vanwege hun ongeloof en u dankt uw plaats aan uw geloof. Wees daarom echter niet hoogmoedig, maar heb ontzag voor God: als hij de oorspronkelijke takken al niet heeft gespaard, zou hij u dan wel sparen?”

Gal. 3:28,29
"Er zijn geen Joden of Grieken meer, slaven of vrijen, mannen of vrouwen - u bent allen één in Christus Jezus. En omdat u Christus toebehoort, bent u nakomelingen van Abraham, erfgenamen volgens de belofte."

Door deze manier van enten, die „tegen de natuur in” was, werd Gods onverdiende goedheid jegens zulke gelovigen uit de natiën beklemtoond en de nadruk gelegd op de voordelen die zij als de takken van „een wilde olijfboom” hadden doordat zij deel kregen aan de „vetheid” van de wortel van de gekweekte olijfboom; aldus werd de niet-joodse christenen elke grond tot roemen ontnomen.

Waarschuwing
Echter is er wel een waarschuwing. Hiervoor moeten we het Mattheus evangelie openslaan.

Matt. 3:10
"De bijl ligt al aan de wortel van de boom: iedere boom die geen goede vrucht draagt, wordt omgehakt en in het vuur geworpen"

Dus is het zo belangrijk om zelf ook goede vrucht te dragen. 

Word Israel door het enten weggesneden? 
Dat is een vraag waarop sommige mensen ja zeggen. Maar dat is niet juist.

Israël niet is verworpen of zoals sommigen stellen weg gesneden uit de olijfboom.
Het blijkt uit de vraag die Paulus zelf stelt in Rom. 11:1: "Dan is nu mijn vraag: heeft God zijn volk soms verstoten? Beslist niet." (Rom. 11:1) om direct daarna nogmaals te herhalen "God heeft zijn volk, dat hij al van tevoren uitgekozen heeft ("kende" HSV), niet verstoten."

Het geeft blijk van goed lezen en niet teveel laten leidden door de menselijke gedachten en onderzoeken.