De waarde en betekenis van bazuingeschal

De 7 bazuinen, waarmee de 7 engelen straks bazuinen zullen, vragen meteen onze aandacht. Want waarom blazen ze op de bazuin?
Hierbij moeten we kijken naar de waarde en de betekenis van bazuingeschal, waarop in Israël nauw werd gelet en waarnaar alle Israëlieten met alle aandacht luisterden.
Oorsprong van de bazuin.
Als we de oorsprong van het blaasinstrument nagaan, zien we dat men ontdekte dat een buis kan dienen om de menselijke stem te versterken, of te vervormen. Men gebruikte buizen om boodschappen over te brengen of om signalen te geven. 


Ramshoorn (sjofar).
Een ander signaalinstrument waarover in de Bijbel gesproken wordt is de bazuin of de ramshoorn. Dit instrument was gemaakt van de hoorn van een ram of rund en hatl een veel diepere, donkerder klank dan de trompet. Op de bazuin of ramshoorn werd onder meer geblazen aan het begin van het jubeljaar, op het Nieuwjaarsfeest en bij de troonsbestijging van de koning.'' 


Bazuin en zwaard
In de geschiedenis van Gideon komen we de bazuin tegen in de strijd tegen de ''Midianieten. Driehonderd muzikale soldaten werden voorzien van een bazuin. , ,,Als de driehonderd met de bazuinen bliezen zo vluchtte het leger der Midianieten".

Wanneer hoorde je bazuingeschal in Israël? 
Van waarschuwingen. Ezech. 33:1-6.
"Het woord van de HEERE kwam tot mij:
Mensenkind, spreek tot uw volksgenoten, en zeg tegen hen: Wanneer Ik een zwaard over een land breng, en de bevolking van dat land neemt een man ergens uit hun omgeving en stelt die voor zichzelf tot wachter aan,
en die ziet het zwaard over het land komen, en blaast op de bazuin en waarschuwt het volk,
als dan hij die het geluid van de bazuin hoort, die wel hoort, maar zich niet laat waarschuwen, en het zwaard komt en neemt hem weg, dan zal zijn bloed op zijn eigen hoofd rusten.
Hij heeft het geluid van de bazuin gehoord en zich niet laten waarschuwen. Zijn bloed zal op hem rusten. Hij echter, die zich laat waarschuwen, redt zijn leven.
Als de wachter echter het zwaard ziet komen en niet op de bazuin blaast, zodat het volk niet gewaarschuwd wordt, en het zwaard komt en neemt een leven onder hen weg, dan is dat leven wel in zijn ongerechtigheid weggenomen, maar zijn bloed eis Ik van de hand van de wachter."

Verzameling nodig was (Num. 10:1-10), 2 trompetten.
"De HEERE sprak tot Mozes:
Maak voor u twee zilveren trompetten; van gedreven werk moet u ze maken. Ze dienen u tot het samenroepen van de gemeenschap en tot het opbreken van de kampen.
Als zij daarop blazen, moet heel de gemeenschap zich bij u verzamelen, bij de ingang van de tent van ontmoeting.
Als zij er echter maar op één blazen, moeten de leiders, de hoofden van de duizenden van Israël, zich bij u verzamelen.
Als u met een onderbroken klank blaast, moeten de kampen die aan de oostkant hun kamp opgeslagen hebben, opbreken.
Als u voor de tweede keer met een onderbroken klank blaast, moeten de kampen die aan de zuidkant hun kamp opgeslagen hebben, opbreken; van rustplaats tot rustplaats moeten ze met een onderbroken klank blazen.
Bij het bijeenroepen van de gemeente moet u echter wel blazen, maar geen onderbroken klank laten horen.
En de zonen van Aäron, de priesters, moeten op die trompetten blazen. Het zal voor u tot een eeuwige verordening zijn, al uw generaties door.
Wanneer u dan in uw land ten strijde trekt tegen de tegenstander die u benauwt, moet u met die trompetten een onderbroken klank laten horen. Dan zal aan u gedacht worden voor het aangezicht van de HEERE, uw God, en u zult van uw vijanden verlost worden.
En op de dag van uw blijdschap, op uw feestdagen en aan het begin van uw maanden moet u ook op de trompetten blazen, bij uw brandoffers en bij uw dankoffers. Ze dienen u tot gedachtenis voor het aangezicht van uw God. Ik ben de HEERE, uw God."

Van oorlog (zie Num. 10:9).
"Wanneer u dan in uw land ten strijde trekt tegen de tegenstander die u benauwt, moet u met die trompetten een onderbroken klank laten horen. Dan zal aan u gedacht worden voor het aangezicht van de HEERE, uw God, en u zult van uw vijanden verlost worden."


Van allerhande bekendmakingen (Num. 10:6-7 en Jes. 58).
Jes. 58
Roep luidkeels, houd u niet in,
verhef uw stem als een bazuin,
verkondig Mijn volk hun overtreding,
en het huis van Jakob hun zonden


Van proclamaties van feesten (Num. 10:10 en 2 Kron. 29:27-28).
2 Kron. 29-27-28
"En Hizkia beval dat men het brandoffer op het altaar moest offeren. Juist op de tijd dat het brandoffer begon, begon ook het lied voor de HEERE, met de trompetten, onder begeleiding van de instrumenten van David, de koning van Israël.
Heel de gemeente boog zich neer toen men het lied zong en op de trompetten blies. Dit alles vond plaats tot het brandoffer beëindigd werd."

Van kroning van koningen (2 Kon. 9:13).
Toen haastten zij zich en ieder nam zijn mantel en legde die onder hem op de treden van de trap. Zij bliezen op de bazuin en zeiden: Jehu is koning geworden!


Van manifestaties van Gods heerlijkheid (zie Exod. 19:16 en Amos 3:6).
Ex. 19:16
"En het gebeurde op de derde dag, toen het morgen werd, dat er op de berg donderslagen, bliksemflitsen en een zware wolk waren, en zeer sterk bazuingeschal, zodat al het volk dat in het kamp was, beefde."

Amos 3:6
"Of wordt in een stad de bazuin geblazen
zonder dat het volk beeft?"

Van overwinning op de goddelozen (zie Joz. 6:13-16).
"De zeven priesters die de zeven ramsbazuinen droegen, voor de ark van de HEERE uit, liepen alsmaar door en bliezen op de bazuinen. Zij die toegerust waren voor de strijd, gingen voor hen uit en de achterhoede kwam achter de ark van de HEERE aan, terwijl men al lopend op de bazuinen blies."

Van het jubeljaar (Lev. 25:9).
Dan moet u in de zevende maand, op de tiende dag van de maand, bazuingeschal laten klinken. Op de Verzoendag moet u de bazuin in heel uw land laten klinken.

Van opdracht en inwijding van de tempel (2Kron. 5:12).
"en de Levieten, te weten alle zangers onder hen, Asaf, Heman, Jeduthun, hun zonen en hun broeders, in fijn linnen gekleed, met cimbalen, met luiten en harpen, stonden ten oosten van het altaar, en met hen tot honderdtwintig priesters toe, die op trompetten bliezen –"

Bazuinen in Openbaring 8 en verder.
Al met al worden de bazuinen in Openbaring weer ter hand genomen voor de meest belangrijke gebeurtenis.

Openbaring 8:6
"En de zeven engelen die de zeven bazuinen hadden, gingen zich gereedmaken om op de bazuin te blazen."