Kruisigt Hem!

Nog even het is Pasen. Voor mij een moment om eens terug te kijken naar het bekende verhaal van Jezus. Het is een bijzonder verhaal van een man die op aarde kwam. Een man met in het begin veel volgers, Hij was de Messias, Hij was de Verlosser. De mensen hadden eindelijk iemand die hun zou verlossen.

En hij werd ook als een Koning binnen gehaald in Jeruzalem. En het het volk riep Hem toe: “Hosanna, de Zoon van David! Gezegend Hij Die komt in de Naam van de Heere! Hosanna, in de hoogste hemelen!”.

Maar al spoedig keerde het volk zich tegen Hem, omdat Hij niet deed wat men van Hem verwachtte. Hij zorgde er niet voor dat de Romeinen werden verdreven, men snapte Zijn taal niet, al die gelijkenissen. Het Koninkrijk wat Hij kwam brengen. Mensen snapten het niet. En spoedig keerden de mensen zich tegen Hem omdat Hij niet dat bracht waar velen op hoopten.

Het volk keerde zich tegen Hem, zoekend naar zaken die belastend zouden zijn. Alleen Jezus was rein, Hij had geen enkele zonde, Hij kon dingen weerleggen zonder daarvoor bestraft te kunnen worden. De mensen hadden geen enkele bewijs tegen Hem. En toch bleven ze zoeken naar bewijzen, en als ze iets niet konden vinden, ach dan verzinnen we het toch?

“De overpriesters en de oudsten en heel de Raad zochten een valse getuigenverklaring tegen Jezus, zodat zij Hem zouden kunnen doden, maar zij vonden niets.
En hoewel er veel valse getuigen gekomen waren, vonden zij niets.
Maar ten slotte kwamen er twee valse getuigen, die zeiden: Deze heeft gezegd: Ik kan de tempel van God afbreken en hem in drie dagen opbouwen.”

Valse getuigen, om de Jezus te kunnen berechten. En tot slot, voor Pilatus, het volk werd gevraagd: “Wie van deze twee wilt u dat ik voor u zal loslaten? Zij zeiden: Barabbas.”

En wat te doen met Jezus, en het volk riep: “Zij zeiden allen tegen hem: Laat Hem gekruisigd worden! Maar de stadhouder zei: Wat voor kwaad heeft Hij dan gedaan? Maar zij riepen des te meer: Laat Hem gekruisigd worden!”

Het volk sprak, het volk dat Jezus eerst binnen haalde met de woorden “ Hosanna” en nu massaal schreeuwden “ Kruisigt Hem....”. Ziet u het voor u?
Ziet u het voor u hoe Jezus gegeseld werd. Hoe zijn rug werd opengehaald door de geseling. Hoe er een doornenkroon keihard op Zijn hoofd werd gedrukt.
Hoe Zijn bloed vloeide, vloeide en vloeide.

Hoe Zijn eigen kruis moest dragen naar Golgotha.
En hoe Hij aan het kruis genageld werd, en een vreselijke dood stierf, hoog boven de grond aan het ruwhouten kruis?

En weet u wat mij stil maakt als ik hieraan denk. Dit alles deed voor ons, de mens, om onze zonden weg te nemen. Zijn kostbare bloed vergoot Hij voor ons!

Denk daar eens aan als u kijkt naar de Passion, het tv-spektakel, denk daar eens aan als u kijkt naar de film de Passion. Hoeveel kan een mens hebben en lijden, tot dat Hij sterft aan het kruis en onze zonden wegnam.

Gekomen als kind, door mensen aanbeden, door de zelfde mensen afgestoten, op een handvol discipelen na, verraden voor geld, en gekruisigd op Golgotha.

Het maakt mij stil, stil van verdriet, stil voor het offer, stil in deze tijd.