Mozes schijnt (niet meer), en jij?

Laatst had ik een gesprek met een zuster in geloof omtrent vermoeidheid, lusteloosheid en meer. Het lijkt dan alsof je niet meer schijnt. Of je dof bent, net als in de reclame van een bekend shampoo merk. 

Schijn jij nog volop, of niet meer?

Mozes straalde licht uit.
In Exodus 34 lezen we dat Mozes een nieuwe set stenen tafelen van God ontving. Door God zelf beschreven (34:28). Veertig dagen verbleef Mozes op de berg Sinai. Toen hij van de berg afdaalde zag al het volk dat de huid van zijn aangezicht straalde (34:29,30). Zo sterk zelfs dat men bang was om hem te naderen. Mozes sprak tot Aaron en al de vorsten en vervolgens tot heel de vergadering en gaf hen alles door wat hij van JAHWEH op de berg vernomen had (34:31,32). En dan lezen we:

Toen Mozes geëindigd had met hen te spreken, deed hij een doek voor zijn gelaat.
Ex.34:33

Waarom deed Mozes dit? Het standaardantwoord dat daarop gegeven wordt is dat de Israëlieten de lichtglans van Mozes’ aangezicht niet konden verdragen of daarop niet mochten zien. Maar als dat de reden zou zijn, dan had Mozes bij aanvang van zijn spreken een doek voor zijn gelaat gedaan, terwijl hij het juist deed nadat hij had gesproken. 

Het ontbrak Mozes aan vrijmoedigheid. Daarom bedekte hij zijn gelaat. Het bedekken deed hij uit gêne omdat hij niet wilde dat ze iets zouden zien. Maar wat mocht men niet zien? Luister naar Paulus’ verklaring: 

… opdat de kinderen Israëls geen blik zouden slaan op het einde van hetgeen moest verdwijnen.

Letterlijk vertaald staat er: “opdat de zonen van Israël niet zouden staren tot in de voltooiing van het verdwijnende”. 

M.a.w. de straling op Mozes’ aangezicht werd minder en verdween ten slotte en dat laatste mochten de Israëlieten niet zien. Ze mochten niet zien hoe de lichtglans helemaal verdween van zijn aangezicht. Ziedaar de reden waarom Mozes zijn aangezicht bedekte!

Paulus illustreert aan de hand van deze geschiedenis hoe het oude verbond een tijdelijk, verdwijnend fenomeen was. Men zou de blik niet slaan op verdwijnende heerlijkheid maar op heerlijkheid die blijft. Zodat we nu, onbeschaamd en dus met een onbedekt aangezicht (3:18) overvloedige heerlijkheid kunnen weerspiegelen… en stralen!

Maar wat als je niet meer kan stralen, waar zou het dan aan kunnen liggen?

Redenen om niet meer te kunnen stralen.
Teveel ophanden hebben. Vergelijk het maar met een Ipad. Hoe meer programma’s er draaien hoe trager, hoe sneller de batterij is uitgeput. Daardoor krijg je last van stress, vermoeidheid.

Waaraan je denkt is allesbepalend voor je leven.
De strijd in je hoofd, heeft invloed op je lichaam
Negatief zijn en piekeren is makkelijk en creëert een landingsbaan voor de tegenstander. Onze geest bepaald de toestand van het lichaam. Maak je je veel zorgen, of pieker je over zaken, dan komt het terecht in je bloedbaan, waarbij je bloed het lichaam vermoeid.

Je ogen zien van alles.
Eigenlijk moet je met andere ogen kijken naar alles wat je bezighoudt.

In Mattheus 6: 22-23 zegt Jezus: “De lamp van het lichaam is het oog. Indien dan uw oog zuiver is, zal geheel uw lichaam verlicht zijn; maar indien uw oog slecht is, zal geheel uw lichaam duister zijn. Indien nu wat licht in u is, duisternis is, hoe groot is dan de duisternis! “ (NBG)

Het oog registreert al dat waarmee je bezig kunt zijn. Het oog kan zich focussen. Maar waar focus jij op? Wil je alles wat je ziet en bezighoud zelf oplossen of leg je het bij God neer?

Is het niet beter de focus te leggen op Jezus?
Is het niet beter om bepaalde zaken te leggen bij God, en de focus te houden op Jezus, zodat je weer kan gaan stralen?

Je zorgen uit handen geven.
Dat betekent je leven uit handen geven, sommige zaken uit handen geven. God weer meer gaan vertrouwen, en dat kost discipline. Gods woord lezen kost discipline en is veel moeilijker dan toegeven aan negativiteit.
Het betekent onze geest trainen door uit Gods Woord te lezen. Hem te zoeken.
Vertrouwen dat God ons opvangt.

Trapeze act.
Dit doet me denken aan een trapeze act. Daarin hem je de vanger en de vlieger. De vlieger staat in de spotlights, de vanger niet. Maar de vangerheeft een veel belanrijker taak dan de vlieger, De vanger moet de vlieger opvangen. De vlieger vertrouwd op zijn beurt op de vanger. Eigenlijk doet de vlieger minder dan de vanger.
En als de vlieger de vanger probeert te pakken dan gaat het echt wel mis.
Ofwel, de vlieger vertrouwd er op dat hij gevangen wordt.

Het reinigende bloed van Jezus.
Laat je reinigen door Zijn bloed, Zijn bloed is rein en krachtig. En reinigen mag je iedere dag laten doen. Op die manier gaan ook de verkeerde gedachten uit je lichaam, en word je gereinigt.

Lees de Bijbel.
De Bijbel is de weerspiegeling van jouw. Denk maar eens aan het wasvat in de tabernakel. Deze was gemaakt uit spiegels. En tijdens het wassen, als je je voorover buigt dan zie je je zelf. Klik maar op de link als je meer wilt weten hierover.

Ik moet hierbij denken aan Filipenzen 4, de verzen 4-7
"Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het opnieuw: Verblijd u.
Uw welwillendheid zij alle mensen bekend. De Heere is nabij.
Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God;
en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus."

Kijken we bij “ Wees in geen ding bezorgd” dan zien we in de grondtekst staan: mérimnáo.
De vertaling is daarbij, en ik kijk even naar het Engels omdat het daar erg sterk in staat:

'to be anxious, to be troubled with cares en to care for, look out for (a thing) of  to seek to promote one's interests caring or providing for'

Hoe kunnen wij stralen net zoals Mozes?
Mozes straalde door de aanwezigheid van God, hij moest dus de stralen bedekken. In feite is het weg, maar het stralen is er nog steeds, maar alleen niet meer te zien.
Als je weggaat bij God, op welke manier dan ook, zal het stralen ook minder worden bij jou. Het is er echter nog aanwezig, maar dan in het hart, wel zichtbaar voor God, niet meer voor de mensen in je omgeving. 

Zitten aan de voeten van Jezus
Dus met andere woorden blijf je weg bij Christus....dan straal je ook niet meer
Punt hierin is, dat het je eigen keus is. Je bent zelf degene die afgeleid word. Je bent zelf degene die weg blijft bij Christus, het is jouw keus.

Maar als je dichtbij Jezus blijft, en je aan Zijn voeten gaat luisteren, door de Bijbel weer te gaan lezen, dan zul je ook weer naar buiten kunnen stralen.
Niet door eigen werken, maar door het Woord van de Heer.

Gebed:
Heer, ik wil uw luister zien met een onbedekt gezicht. 
Wilt u zelf belemmeringen wegnemen en mij ogen echt openen voor u.

Heer, geef me de moed om niet langer op eigen kracht en inzet te vertrouwen, maar op het werk van uw Geest