Gemeente zijn en mensen aanvaarden.

We aanvaarden iemand in de Gemeente op andere gronden dan Jezus Zelf hem of haar aanvaard heeft. 

Menselijke aanvaarding is dus geheel anders dan de aanvaarding door Jezus.
Maar op welke gronden aanvaard Jezus jou?

Waar ik vaak tegenaanloop als je een nieuwe gemeente bezoekt, is dat in het begin men heel veel belangstelling toont voor je, maar naarmate de weken vorderen, je een onderdeel bent van iets... Dat iets bestaat vaak uit groepjes mensen die elkaar al jaren kennen, waar je bijna niet tussen komt. Gewoon om dat het vaak families zijn waarbij de band erg sterk is. En jij eigenlijk een buitenstaander bent.

Daarnaast komt het voor dat mensen niet je aanvaarden zoals je bent. Immers jij neemt een rugzak mee, en bepaald moment zal je die gaan uitpakken. Wat je dan ziet is dat veel mensen daar niet mee om kunnen gaan, Het past vaak niet in het straatje waar men zelf in denkt, of doet. En dan wordt contact vaak erg minimaal, liefst niet, omdat men niet weet hoe ermee om te gaan.

Jezus aanvaarden de eerste stap.
Zodra je erkent dat je hulp nodig hebt (omdat je een zondaar bent), laat God je zien dat er een Verlosser voor je klaar staat: de Heer Jezus Christus. 


Wat is zonde?
Voordat we verder gaan, wat betekent nu het woord zonde?
We leven in een cultuur waar het concept van zonde verstrikt is geraakt in legalistische argumenten over goed en fout. Wanneer we de vraag "Wat is zonde?" overwegen, dan denken we vaak aan overtredingen van de Tien Geboden. Maar zelfs dan hebben we de neiging om moord en overspel als "belangrijke" zonden te zien in vergelijking met liegen, vloeken of afgoderij.

De waarheid is dat zonde, zoals deze in de oorspronkelijke vertalingen van de Bijbel wordt gedefinieerd, betekent dat we "het doel missen". Het doel is in dit geval de standaard voor perfectie zoals deze door God is ingesteld en door Jezus werd gemanifesteerd. In dat licht is het duidelijk dat we allemaal zondaars zijn.

Daarnaast kun je stellen dat zonde is, alles wat niet in overeenstemming en dus onverenigbaar is met Gods persoonlijkheid, zijn maatstaven, zijn wegen en zijn wil, alles wat iemands verhouding tot God vertroebelt. 

Het gebruikelijke Hebreeuwse woord voor „zonde” is chat·taʼthʹ, en het Griekse woord is ha·marʹti·a. In beide talen betekenen de werkwoordsvormen (Hebr.: cha·taʼʹ; Gr.: ha·marʹta·no) „missen”, in de zin van een doel, een weg of een juist punt missen of niet bereiken.

Erken Jezus als je verlosser
Zodra je erkent dat je hulp nodig hebt (omdat je een zondaar bent), laat God je zien dat er een Verlosser voor je klaar staat: de Heer Jezus Christus. Van Hem lees je dat Hij in jouw plaats is gestorven en het allemaal in orde heeft gemaakt tussen jou

Van Hem lees je dat Hij in jouw plaats is gestorven en het allemaal in orde heeft gemaakt tussen jou en God. Hij is de Zoon van God, die jou heeft liefgehad en zichzelf voor jou heeft overgegeven. Accepteer dat. Neem Hem aan als jouw Heer en Heiland!

Nu raak ik niet iets ellendigs kwijt, maar ik krijg iets moois. Zijn volmaaktheid gaat op mij over. God ziet mij niet langer meer in mijn zondige staat, maar als een 'overkleed' met de Heer Jezus. God bekijkt mij vanaf nu in Zijn geliefde Zoon.

Hij is de Zoon van God, die jou heeft liefgehad en zichzelf voor jou heeft overgegeven. Accepteer dat. Neem Hem aan als jouw Heer en Heiland!

Vind aansluiting
Na aanvaarding van Jezus, is het goed om een mensen te zoeken die samenkomen om Jezus te eren en van Hem te leren. Hierbij praat ik bewust nog niet over een gemeente, maar bijeenkomsten waar christenen samenkomen.



Een gemeenschap waar eenieder omkijkt naar een ander, mensen uitnodigen om eens samen iets te doen, waar Jezus centraal staat, waar niet gekeken word wat je rugzak is, waar er geen groepjes vorming is, maar waar je opgenomen wordt in de groep. Waar er geen regels zijn, wat je eerst moet doen om... Maar waar naar jouw gekeken wordt zoals Jezus naar je kijkt. Waar contact gelegd wordt zoals Jezus doet. Waar de dingen van jouw rugzak bespreekbaar zijn, en verwijdert kunnen worden.

Maar waar?
Ik heb nog niet een gemeente gevonden waarbij er echt naar de mensen word omgekeken. En met mij meerderen. En daarom missen zovelen nu precies dat wat ze nodig hebben om tot volle ontplooiing te komen: het veilig zijn in de gemeenschap van gelovigen.

En kennelijk moet een gemeente visie hebben, want we willen groeien. En dat mondt weer uit in allerlei randzaken, zonder eerst te werken aan de basis van de gemeente, de Bijbel en het voedsel wat we nodig hebben. Dan wordt een gemeente toch weer een organisatie, in plaats van een gemeente van Jezus Christus.

Een gemeente waar jij, ik, anderen, geestelijk kan, kunnen groeien, waar de visie is om samen met Jezus op te trekken, en waar groei in aantal van de gemeente op de 3deplaats staat. 

4 lessen van Jezus voor betekenisvolle relaties.

"Hij ontmoette mensen en kreeg ze lief" 

1. Kennissen
Er staan verhalen in de Bijbel over personen die Jezus maar één keer ontmoet hebben. Je kunt niet direct zeggen dat ze tot de vriendenkring van Jezus behoorden, maar de manier waarop Jezus met hen omging had daar zomaar toe kunnen leiden:
  • Nikodémus 
  • Een rijke jongeman wilde van Jezus weten, wat hij moest doen om het eeuwige leven te krijgen. Jezus heeft hem maar even ontmoet, maar Hij kreeg de jongeman lief.
  • Een overspelige vrouw zou gestenigd worden, als Jezus niet tussen haar en haar beschuldigers in stond.

In deze drie verhalen valt op, dat Jezus ze helemaal vrijlaat in het maken van keuzes, maar ze niet veroordeelt of dreigt. 

2. Familie
Hij vergeleek zijn volgelingen met familie: "mijn moeder en mijn broeders" (Lucas 8:21), "mijn broeders en zusters" (Johannes 20:17)! 

3. Vrienden
In de evangeliën staan verhalen over Jezus en zijn leerlingen, die iets laten zien van nog een ander aspect van het 'van betekenis voor elkaar zijn'. Hij noemt hen bijvoorbeeld: vrienden (Johannes 15:15). 

4. Geliefden
De meest tot de verbeelding sprekende relatie van Jezus waarover de Bijbel spreekt, is die tussen Jezus en de kerk. Die wordt vergeleken als die tussen twee geliefden. 
(bron: EO - Visie)

Te scherp?
Wellicht stel ik het allemaal te scherp en moet ik oppassen niet te zuur te worden in de woorden, maar het houdt me bezig. Stel ik te hoge eisen? Juist niet. 

Als ik in de Bijbel lees en zie hoe Jezus, maar ook anderen ermee omgingen, dan zijn het de basale elementen van de gemeente van Jezus Christus.
En die elementen mag je zoeken en kunnen vinden in een gemeente, kerk.

De perfecte gemeente zul je niet vinden, maar wellicht een die in alle redelijkheid voldoet aan de genoemde feiten in de Bijbel. 
Daar waar je mag schuilen, huilen, lachen, groeien, uitten, je veilig mag voelen.