Leeuw van Juda

In een vorige blog, over de Tabernakel en de stammen van Israel, heb ik geschreven over de leeuw uit Juda’s stam, Jezus Christus. Het bleef mij intrigeren, en stelde mij de vraag, waar kan ik meer vinden over de leeuw van Juda in de Bijbel. Ik ben gaan zoeken naar wat kenmerken en verbindingen die al in het Oude Testament, werden geschreven, geprofeteerd, die lieten zien wie de leeuw van Juda nu eigenlijk is. Het mag duidelijk zijn dat als je dit stuk leest, dat de leeuw van Juda, de Here Jezus Christus is. 

Laten we lezen in Genesis 49 verzen 8 en 9 (HSV)

8 Juda, jij bent het,
jou zullen je broers loven!
Je hand zal rusten op de nek van je vijanden;
voor jou zullen de zonen van je vader zich neerbuigen.
9 Juda is een leeuwenwelp;
van je prooi ben je opgestaan, mijn zoon.
Hij heeft zich gekromd, zich als een leeuw neergelegd,
als een leeuwin; wie zal hem doen opstaan?

Geestelijk schilder
Als we de verzen nogmaals lezen, wat ik aan het begin heb neergezet, dan is Jakob op zijn sterfbed een geestelijk schilder. Want hoor hem maar zeggen: ‘Juda, jij bent het, jou zullen je broers loven.’ Maar dan zegt Jakob: ‘Je hand zal rusten op de nek van je vijanden.’ Dat drukt macht, heerschappij uit. Deze macht werkt Jakob in vers 9 uit met het beeld van een leeuw. Hij zegt: ‘Juda is een leeuwenwelp; van je prooi ben je opgestaan mijn zoon. Hij heeft zich gekromd, zich als een leeuw neergelegd, als een leeuwin; wie zal hem doen opstaan?

Van Juda wordt veel gevraagd. Een zware taak ligt op zijn schouders. Kracht heeft hij daarvoor nodig. Maar die kracht wordt hem ook geschonken. Jakob mag het profeteren: ‘Je hand zal rusten op de nek van je vijanden; Juda is een leeuwenwelp.’ 

Nu, weten ook wel dat een leeuw een oersterk dier is. De leeuw is de held onder de dieren. Hij deinst voor geen dier terug. Hij is de koning van de dieren. Nu, met zo’n leeuw vergelijkt hier Jakob dus zijn zoon Juda.

Van welp naar volwaasen leeuw
Juda is een leeuwenwelp. Dat is de jonge leeuw in zijn opkomende kracht. 

Dan zien we de leeuw in zijn volwassen sterkte: ‘Van je prooi ben je opgestaan, mijn zoon.’ 

Dat is de volwassen krachtige leeuw, die de buit binnen heeft. Wanneer vooral? In de tijd van koning David. David, uit de stam van Juda. David in zijn leven als herdersjongen toonde al leeuwenmoed. Hij deinsde voor geen beer en leeuw terug. In de kracht van zijn leven trad hij op de reus Goliath toe, die zijn God hoonde en vloekte. Maar David zette zijn voet op de nek van deze vijand. 

En dan tekent Jakob de oude leeuw: ‘Hij heeft zich gekromd, zich als een leeuw neergelegd, als een leeuwin; wie zal hem doen opstaan?’ Dat is de leeuw, die jaren van strijd erop heeft zitten, en zich neerlegt om te rusten. In feite vergelijkt Jakob Juda dan met een leeuwin, die de rust verdiend heeft. ‘En wie zal hem doen opstaan?’ Wie zal het wagen erbij in de buurt te komen? Wie dat durft, kan nog met zijn vernietigende kracht te maken krijgen.

Maar wat zien we na Salomo? Nog een enkele koning regeerde naar de wil van God. Maar het ging met Juda bergafwaarts. Ja, Juda ging ook in de ballingschap. Was het niet afgelopen met Juda? Nee, want na 70 jaar mocht Juda terugkeren naar het beloofde land. Maar de heerlijkheid van het huis van David kwam niet meer terug. De Romeinen kwamen en heersten over Juda. Was Juda niet gelijk aan een stervende leeuw geworden?

De leeuw uit de stam Juda, een andere strijd!
En toch wanneer Juda lijkt op een stervende leeuw, verschijnt daar een jonge Leeuw, de welp, de Leeuw uit de stam van Juda. De Heere Jezus Christus. De meerdere David. De meerdere Salomo. Hij is dé Leeuwenwelp. Hij is de Leeuw uit de stam van Juda, die de strijd is aangegaan, maar wel een heel andere strijd dan David. 

Hij is, als leeuwenwelp, de strijd aangegaan met satan, met de machten van deze zondige wereld. En al heerlijker werd Zijn macht. Al heeft Hij in Zijn jonge jaren zwaar moeten strijden, het hevigst werd Zijn strijd toen Hij de volwassen Leeuw werd. De duivel verzocht Hem, maar moest wijken. Al heerlijker werd Zijn macht. Nee, niet voor het oog van de mensen, want als we daarop letten, zou je denken: Hij verliest de strijd. Hij kwam aan het kruis terecht. Wie ziet in Hem dan nog de Leeuw uit de stam van Juda? En toch en toch, wanneer Hij daar hangt, juist wanneer Hij dáár
hangt is Hij de Leeuw, Die overwint. Daar aan het kruis heeft Hij de duivel voorgoed verslagen. En toen Hij daar stierf overwon Hij zelfs de dood.

Wanneer de Leeuw uit de stam van Juda de duivel heeft verslagen, de zonde heeft geketend en weggedaan, de dood van zijn prikkel heeft beroofd en aan het recht van Zijn Vader genoeg heeft gedaan, is het de tijd voor Hem om als een leeuwin te gaan rusten. Hij vaart op naar de woonplaats van Zijn Vader. En de woorden van Jakob komen terug: U bent van de prooi opgestaan, Mijn Zoon! De overwinning is behaald. Het loon is aan Hem uitbetaald. Hij zit nu aan de rechterhand van Zijn vader en heeft daar alle macht in hemel en op aarde.

Een sprong naar de eindtijd 
Nu maak ik nog de sprong naar Openbaringen en wel naar Openbaring 5 de verzen 1-5. (HSV)

1 En ik zag in de rechterhand van Hem Die op de troon zat, een boekrol, vanbinnen en vanbuiten beschreven, verzegeld met zeven zegels.
2 En ik zag een sterke engel, die met luide stem uitriep: Wie is het waard de boekrol te openen en zijn zegels te verbreken?
3 Maar er was niemand in de hemel en ook niet op de aarde of onder de aarde die de boekrol kon openen of hem inzien.
4 En ik huilde erg, omdat er niemand werd gevonden die het waard was die boekrol te openen, te lezen of in te zien.
5 En een van de ouderlingen zei tegen mij: Huil niet. Zie, de Leeuw Die uit de stam van Juda is, de Wortel van David, heeft overwonnen om de boekrol te openen en zijn zeven zegels te verbreken.

Over eenieder van ons zijn boekrollen aanwezig in de Hemel, lees maar eens mijn blog over de Hemelse Boeken. Boeken ook van gemeenten, ook van natiën, ook van de wereld. De wereldse boekrol met de hele wereldgeschiedenis daarop. Of misschien beter gezegd, het is de boekrol waar alles op staat dat nog moet gebeuren voordat de wereld voorbij zal zijn gegaan. De boekrol van de eindtijd. 

Deze boekrol van de wereld zal straks geopend worden. Alleen wie kan die boekrol openen? In Openbaring 5 vers 3 word deze vraag gesteld.

En dan zegt één van de ouderlingen tegen Johannes dat hij niet hoeft te huilen. Want er is wel iemand die de boekrol kan openen, er is wel iemand die de eindtijd in beweging kan zetten. 

Het is de Leeuw uit de stam van Juda, Die overwonnen heeft. 

Jezus, de Leeuw uit de stam van Juda. Juda werd door Jakob gezegend met de woorden dat hij een leeuwenwelp zou zijn en de scepter van Israël zou van zijn huis niet wijken. En uit deze leeuwenwelp is de Leeuw geboren, Jezus Christus. En Hij heeft als Leeuw overwonnen. 

Waar satan als een leeuw zich voordoet, daar is Jezus DE Leeuw. Waar de wereldgeschiedenis door iets dat lijkt op een leeuw verscheurd lijkt te worden, is Jezus de enige echte Leeuw Die overwonnen heeft. En Hij heeft met Zijn overwinning de eindtijd in beweging gezet en Hij leeft als overwinnende Leeuw. 

God laat niets aan toeval over en heeft echt alles in de hand. Wellicht lijkt het erop dat de satan alles kan doen en laten, en dat hij alles in de hand heeft, maar uiteindelijk zal de satan het onderspit delven.

Jezus, en alleen Jezus, is de onoverwinnelijke Leeuw. 

Hij verscheurde het graf, Hij verscheurde satan en Hij verscheurde de zonde en alles wat daaruit is voortgekomen. 





Bron vermelding:  preek van ds. P.J. Leeuw, en website "Eindeloos gelukkig"