Waarom wijn?

Maar waarom nu juist wijn? 
Waarom zegt Jezus, dit is mijn bloed. Want bloed mogen we immers niet nuttigen. 
Dus als Jezus metaforisch verwijst naar de wijn als Zijn bloed, vanuit de intentie om dat te drinken, dan lijkt er een probleem te ontstaan dat de metafoor niet consistent is met de Bijbel.

Wijn als symbool voor bloed. 
Maar, wijn wordt juist vaak als symbool voor bloed gebruikt, afgeleid van het bloed (zelfde Hebreeuwse woord) van druiven:

Genesis 49:11
“Hij bindt zijn jonge ezel aan de wijnstok en het veulen van zijn ezelin aan de edelste wijnstok; hij wast zijn kleren in wijn en zijn gewaad in druivenbloed (dawm).”

Deuteronomium 32:14
“Boter van runderen, en melk van kleinvee, samen met het vet van lammeren, van rammen die in Basan weiden, en van bokken, samen met het allerbeste binnenste van de tarwekorrel, en druivenbloed, goede wijn, hebt u gedronken.”

Het Hebreeuwse woord dat hier wordt gebruikt voor druivenbloed is hetzelfde woord dat wordt gebruikt voor bloed van dieren.

Openbaring 14:17-20
 “En een andere engel kwam uit de tempel, die in de hemel is, ook hij met een scherpe sikkel. 18 En een andere engel kwam uit het altaar; deze had macht over het vuur en hij riep met luider stem tot hem, die de scherpe sikkel had, zeggende: Zend uw scherpe sikkel uit en oogst de trossen van de wijngaard der aarde, want zijn druiven zijn rijp. 19 En de engel wierp zijn sikkel op de aarde en oogstte van de wijngaard der aarde en wierp het in de grote persbak van de gramschap Gods. 20 En de persbak werd getreden buiten de stad, en er kwam bloed uit de persbak tot aan de tomen der paarden, zestienhonderd stadiën ver.”

Algemeen wordt aangenomen dat wijn symbool staat voor het vernietigen van mensen, zoals bij een druif.

Jesaja 53:5
“Om onze zonden werd hij doorboord, om onze wandaden gebroken.
Voor ons welzijn werd hij getuchtigd, zijn striemen brachten ons genezing.”

Onze Messias werd uitgeperst als een druif, voor onze zonde, waarmee het Huis van Juda en het Huis van Israël een mogelijkheid wordt geboden om het Nieuwe Verbond binnen te gaan. Dat is de exacte reden waarom onze Messias zei dat de wijn ons moet herinneren aan het Nieuwe Verbond, dat door Hem mogelijk is gemaakt.

Zie ook deze link: Brood en Wijn (119 ministeries)