Druivensap op wijn tijdens het avondmaal?

Waarom gebruiken we wijn tijdens het avondmaal?
Ik heb me dat wel eens aangevraagd. De wijn symboliseert het bloed van Jezus.
Maar wat ik ook zie is dat in veel gemeenten in plaats van wijn druivensap word gebruikt.
Ik vroeg me af of dat wel conform de Bijbel is? Na wat zoek werk kwam ik tot de volgende conclusie:


Het gebruik van druivensap is geheel af te raden, omdat het de mens centraal zet en niet Jezus.


Avondmaal
De instelling van het avondmaal vond plaats nog voordat Jezus was overgeleverd. Het was nog voor zijn kruisdood dat Jezus zijn discipelen de opdracht gaf om het avondmaal te vieren. Die opdracht had te maken met het Pascha dat aanstaande was. Bij het Pascha hoorde de sedermaaltijd en Jezus en zijn discipelen vierden die in een bovenzaal ergens in Jeruzalem. Matt. 26 beschrijft hoe Jezus en zijn discipelen aan tafel zaten.

De sedermaaltijd was een uitgebreide maaltijd waar tijdens de maaltijd een aantal bekers wijn rondging. Jezus gebruikt de betekenis van de sedermaaltijd om iets van zijn eigen lijden en sterven duidelijk te maken. Daardoor werd de wijn verbonden met Zijn bloed.


Dood en leven
In wijn zit de dood en het leven. De wijn vertegenwoordigt de oude-en de nieuwe schepping. Bij het maken van wijn vindt er een gistingsproces plaats. Het gaat juist om dit gistingsproces wat wijn zo bijzonder maakt en zich onderscheidt van druivensap.

Het gistingsproces staat symbool voor het sterven van Jezus en de opstanding (druivensap wordt omgezet naar wijn). Tijdens het gistingsproces sterven de gist cellen in hun vuilheid. 

Net als Jezus gestorven is in onze vuilheid, toen Hij al onze zonden en ongerechtigheden op Zich heeft genomen. De aanwezige suikers in de druiven worden omgezet naar alcohol.

Wanneer wij drinken van de wijn, dan nemen wij deel aan het lijden en sterven van Jezus Christus. Wij vereenzelvigen ons met Hem; met Zijn dood en Zijn opstanding.
Dat betekent dat wij net als Jezus, moeten sterven. Je kunt niet de nieuwe schepping worden, voordat de oude schepping is gestorven. Het druivensap staat gelijk aan de oude schepping, maar de wijn vertegenwoordigt de nieuwe schepping.
Wij sterven in onze vuilheid. Wij sterven af aan ons vuile zondige vlees en wij worden de nieuwe schepping; geboren in de geest, door de Heilige Geest van God.

Wanneer wij naar de Joodse inzettingen kijken, lezen wij in Ex 29:40, “met een tiende efa meelbloem, gemengd met een kwart hin uit olijven gestoten olie, en een plengoffer van een kwart hin wijn, voor het ene lam.”.

Ook in Lev 23:13, "...en een bijbehorend plengoffer van een kwart hin wijn." vinden we de wijn. En lees maar eens in Num 15:5-10 Num 28:7,14 ldat voor het plengoffer ook wijn werd gebruikt en géén druivensap.

Hebreeuws
Het Hebreeuwse woord voor wijn is yah’-yin (nr 3196 uit Strong’s concordance) en betekent gefermenteerde wijn: impliciet intoxicatie: gesmul, wijn, alcoholist
Wij kunnen dus concluderen, dat wijn een bijzondere betekenis heeft in de hele Bijbel en dat nergens de wijn is vervangen door druivensap.


Wie is het middelpunt Jezus of…?
Wanneer wij dus de wijn vervangen door druivensap om deze reden, dan maken wij de mens het middelpunt van de kerk of gemeente, in plaats van Jezus.
Door dit te doen, passen wij de inzetting van Jezus aan, aan de mens. Wat een zeer kwalijke zaak is. 

Maar aan de andere kant, zegt het ook genoeg over de staat van de gemeente, waar de mens steeds vaker het centrale middelpunt wordt. Alles is bijna gericht op de mens, in plaats van op Jezus. Het lijkt erg veel op new age gedrag, waar ook de mens centraal staat.

Bij druivensap vindt geen stervingsproces plaats en dat is precies wat er in de kerken en gemeenten en bij de meeste Christenen gebeurt. Men sterft niet meer en blijft de oude schepping.

De tegenstander actief...
De duivel wil het bloed verwijderen uit de gemeente, dus wil hij de wijn verwijderen. Zo gaat hij ook binnen de gemeente allerlei zaken beïnvloedden om de gemeente, de christenen ver van God te houden, ver van het Woord.

Laten wij ons bekeren, van deze daad van rebellie naar God en de wijn weer terugbrengen in de kerken en gemeenten. Wanneer wij deel hebben aan het avondmaal en gemeenschap met Jezus en de gehele gemeente hebben, hebben wij deel aan het lijden en sterven van Jezus en de verlossing, die Hij heeft gebracht door Zijn bloed. 

Wanneer jij van de beker drinkt, neem je deel aan Zijn dood, door te sterven in je vlees.

De wijn smaakt bitter en dat is ook wat het sterven van het vlees inhoudt. Het is niet lekker zoet en fruitig, zoals druivensap smaakt, maar het is bitter.
Laten wij Jezus weer het Hoofd van de kerk maken en ons houden aan Zijn woorden en inzettingen. In plaats dat wij de mens het middelpunt maken in de kerk en gemeente en de inzettingen van God aanpassen aan de mens.

Kijkend naar alles wat ik geschreven heb, wil niet zeggen dat het niet mag, maar zou er wel goed over nadenken of je wel of geen wijn wilt schenken. Onderzoek het en behoud het goede!